От х:

Днес в x:

Вълканов: Кабинетът е взел на мушка търговските вериги

Между 15 и 25% се движела средната търговска надценка, увери председателят на Сдружението за модерна търговия

„Очевидно е, че служебният кабинет си е поставил на мушка търговските вериги и това е най-малкото недопустимо”. Това заяви в студиото на „предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия.

„Соченето с пръст на търговските вериги започна, без да се публикува някакъв анализ, да стане ясно има ли проблем и къде е той. В публичното пространство хвърчат обвинения за 70-80% надценки, които са безкрайно далеч от истината. В обществото се създава усещането, че има едни лоши спекуланти, но нещата са по-сложни. Те отиват назад по веригите за доставки, не може да се фокусираме само върху търговеца. Надценката се определя от доставната цена, начисляват се разходи за транспорт, складиране, логистика, реклама, енергия, заплати и след това се прави проверка дали цената ще е конкурентна”, каза още Вълканов и увери, че надценката при храните била по-малка. Тя се движела в интервала 15 - 25% и не във всяка търговска верига има такси. 

Експертът обясни, че половината приходи на единствената държавна млекопреработвателна компания са от лицензионна дейност и няма как пазарът да се води по нея.

Припомняме, че късно снощи бе освободен директорът на компанията Николай Маринов. На 16 февруари той обясни в ефира на „Твоят ден”: „Таксите на големите вериги включват отстъпки за тях, които ние, като производител, им даваме, за да продават продуктите ни. Има такса „Вход”, такса „Логистика”, такса „Маркетинг”, такса „Промоции”, такси „Каталози”.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини