От х:

Днес в x:

Нинова доволна от решението на ВКС за смяната на пола

Върховният касационен съд (ВКС) реши: "Действащото право в България не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален“. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Чух много обвинения срещу БСП и мен в частност, че темата не е важна и актуална, допълва Нинова. „Имаме ли сили и характер да кажем ясно: за нас българите децата и семейството са ценност, а Конституцията на страната и върховенството на закона стоят над всичко. Поздравления на ВКС за решението“, допълва лидерът на БСП.

Вчера излезе решение на Върховния касационен съд по тълкувателно дело. Съдиите казват, че правото, действащо на територията на България, не предвижда възможност за промяна на данните в документите за гражданска регистрация на молител, който твърди, че е транссексуален. Съдът се позовава на това, че „установеният правопорядък на територията на Република България разбира понятието „пол“ само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола на транссексуално лице“. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини