От х:

Днес в x:

Русия пресушава Каховското водохранилище

Русия изглежда източва голямото Каховско водохранилище на река Днепър в Украйна, застрашавайки доставките на питейна вода, селскостопанското производство и безопасността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ, според Националното обществено радио на САЩ (NPR), което се позовава на сателитни данни.

Според NPR изпускането на вода от контролирания от Русия язовир "Каховка" в Южна Украйна продължава от ноември 2022 г. В резултат на това, според сателитни данни, нивото на водата в езерото е паднало до най-ниското си ниво от три десетилетия. Отделни изображения, предоставени от търговските компании Planet и Maxar, показват как бреговата линия покрай резервоара се променя в резултат на бързото спадане на нивото на водата.

Язовир "Каховка" е огромно изкуствено езеро, последното в мрежата от резервоари по Днепър. От 50-те години на миналия век то осигурява питейна и напоителна вода южните райони на Украйна - Херсонска и Запорожка област.

400-километров канал, водещ от резервоара, също захранва окупирания от Русия Крим. След превземането на Крим от Русия през 2014 г. Украйна започна да отклонява водата от канала, оставяйки полуострова без вода. През лятото на 2022 г. Русия започна да отклонява водата от резервоара за доставки в Крим.

Според Браян Кунс, географ от Шведския университет по селскостопански науки, който е изучавал селското стопанство в Южна Украйна, резервоарът е необходим, за да осигури вода за сухите земеделски земи в южната част на страната. Мрежа от канали, водещи от резервоара, напоява около 200 000 хектара обработваема земя, която се използва за отглеждане на слънчоглед, зърнени култури и зеленчуци. "Това е много важно за местните", казва Кунс.

В края на миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че е наясно с потенциалния риск, свързан с падащите нива на водата в резервоара.

"Въпреки че спадът на водните нива не представлява непосредствена заплаха за ядрената безопасност, може да бъде причина за тревога, ако се позволи това да продължи", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в изявление.

От няколко месеца Русия използва язовир Каховка, за да попълни мрежата от резервоари в Крим, според Дейвид Хелмс, служител от Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ. "(В Крим) има 23 резервоара и те са пълни до горе", казва той.

По време на есенната украинска офанзива на 11 ноември 2022 г. отстъпващите руски войски взривиха пътя през водноелектрическата язовир Каховка, който контролира нивото на водата в резервоара.

Имаше опасения, че експлозията ще повреди язовира, но доколкото може да се заключи, шлюзовете като цяло са неповредени.

Въпреки това, веднага след експлозията, изглежда, че руските сили умишлено са използвали два портални крана от страната на язовира, контролирана от Русия, за да отворят допълнителни шлюзове, позволявайки на водата да изтече от резервоара.

Данните от радарните изследвания показват, че сегашното ниво на водоема е 14 метра, което е с около 2 метра под нормалното му ниво. От декември нивото на водата в резервоара е паднало до най-ниското си ниво от 30 години насам сателитни наблюдения.

В изявление от 7 февруари украинските власти заявиха, че ако нивото падне под 13,2 метра, охладителната система на Запорожката атомна електроцентрала ще бъде застрашена.

Регионалната военна администрация на Запорожка област също предупреждава, че няколко града, включително Енергодар, Мелитопол и Бердянск, може да се сблъскат с недостиг на вода, като същевременно отбелязва, че и трите града са под руска окупация, така че се знае малко за ситуацията с водоснабдяването там.

Хелмс смята, че умишленото изпускане на вода е опит на Русия да навреди на икономиката на Украйна, която е силно зависима от износа на селскостопански продукти и яйчни продукти. "Това е толкова добре (за руснаците), колкото повреждането на цяла електрическа мрежа", казва той.

Браян Кунс обаче отбелязва, че повечето от засегнатите земеделски площи са в контролираните от Русия части на Украйна. "Изглежда странно, че руснаците използват тактиката на изгорената земя и върху територии, които публично заявяват, че искат да запазят", казва той.

Областната военна администрация на Запорожка област предполага, че целта на изхвърлянето на вода от резервоара може да бъде по-специално наводняването на района южно от язовира, за да се попречи на украинските сили да форсират Днепър.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини