От х:

Днес в x:

Австралия прекратила иранска шпионска операция на своя територия

Австралия заяви днес, че е прекратила иранска шпионска операция на своя територия, извършвана по време на демонстрации в знак на солидарност с протестното движение, започнало след смъртта на Махса Амини в Ислямската република през септември, предаде Франс прес.

Техеран бе избрал за мишена активист с иранско и австралийско гражданство, каза вътрешната министърка Клеър О'Нийл.

"Съвсем законно е който и да било в Австралия да критикува един чуждестранен режим, както постъпиха десетки хиляди души из цялата страна в отговор на събитията в Иран", заяви тя в реч пред Австралийския национален университет.

"Това, което никога няма да толерираме независимо от обстоятелствата, са опитите на чуждестранни режими да внасят смут в мирните демонстрации, да насърчават насилието или да потискат (изказването на) мнения", каза още тя.

След смъртта на Махса Амини, млада иранка от кюрдски произход, в полицейски арест Иран беше разтърсен от размирици. Починалата била задържана за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото на жените.

Установено беше, че Техеран шпионира семейството на иранско-австралийския демонстрант, уточни Клеър О'Нийл, без да добави подробности.

"Няма да стоим със скръстени ръце и да оставим австралийците и дори гостите на страната ни да бъдат следени и преследвани от чуждестранни правителства на наша земя", увери тя.

Министърката подчерта, че миналата година австралийските тайни служби са установили няколко опита за чуждестранна намеса, зад които са стояли властите на различни държави, посочва ТАСС.

Изявленията ѝ заслужават още повече внимание, при положение, че австралийското правителство рядко обвинява чуждестранни държави в опити за шпионаж, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини