От х:

Днес в x:

Пеканов: Списъкът Магнитски е поредният звучен шамар, че бавим съдебната реформа

Корупцията убива, тя взема от нашия ресурс, взема от нашето бъдеще и от години се казва от Европа, както и от други наши партньори: "Направете нещо“. Това коментира служебният вицепремиер Атанас Пеканов в предаването "Денят започва" по БНТ по повод публикувания от САЩ обновен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски". "Разписано е от години в различните доклади, които България получава. Огромната част от тези реформи са част и сега от Плана за възстановяване и устойчивост“, добави той. 

Санкционирани от Министерството на финансите на САЩ по закона са Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – "за тяхното широко участие в корупционна дейност в България". Великобритания обяви налагането на санкции срещу Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

 "Неслучайно с министър Зарков още от началото на вече миналия служебен кабинет доразвихме, финализирахме законите, които касаят тази тема, и ги внесохме в парламента. Същината на съдебната реформа е този механизъм за контрол и търсене на отговорност на главния прокурор. Парламентът нямаше желание да ги разгледа. И тук се получава още едно доказателство, че това всъщност е нещо ключово пред нас и ние трябва си дадем сметка за това  как борим корупцията у нас“, посочи Атанас Пеканов.  

Според него за момента отлагаме именно стъпките, с които да борим корупцията, защото не искаме да приемем тези закони, които са написани, вече са готови и чакат. 

"Законът е написан и той отговаря именно на тези изисквания, проверен е от Венецианската комисия, проверен е от Европейската комисия за съгласуване с тях. Те казват, че отговаря на критериите и ние пак ще го внесем в новия парламент. Така че аз смятам, че ние имаме готова реформата и тя само трябва се приеме“, заяви вицепремиерът. 

Той коментира и конгреса на БСП, който се проведе в събота. Най-лесното е да изключиш хората, които са несъгласни с теб, които ти казват истината, за да се скриеш, каза Пеканов. Според него са  изключени много качествени млади и образовани хора, които могат да помогнат на тази партия и по този начин да помогнат и на българския политически пейзаж. В същото време обаче смятам, че България трябва да има силна лява партия във времена, в които голяма част от икономическата политика в последните няколко години е доминирана от прогресивни тези, смята вицепремиерът Атанас Пеканов.  

"Основни теми по света в момента са високите цени на живот също една такава според мен тема на левицата. Това са темите, които в момента тя трябва да изпъква, а не да се включва в други теми, които според мен не ѝ отиват", посочи той.  

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини