От х:

Днес в x:

Намалена видимост, силен вятър и лавинна опасност в планините

Във високите части на планините е облачно, мъгливо и духа силен вятър с много ниски температури, които на места достигат до минус 20 градуса. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Туризъм трудно може да се осъществи като цяло, посочиха планинските спасители. 

Съоръженията в курортите работят, по пистите се отчитат минус 10 – 15 градуса.

От ПСС препоръчват на хората, излезли в планината, да обличат топли дрехи, ако ще практикуват пешеходен туризъм и да се съобразят с намалената видимост във високите части. В планината съществуват зимни маршрути за пешеходен туризъм, които е препоръчително да се използват.

Опасност от лавини съществува във високите части и лавиноопасните склонове, което също трябва да се вземе под внимание от туристите, напомнят от ПСС. 

През изминалото денонощие няма инциденти с туристи.

Тази сутрин в планините е много студено, а по върховете температурите са отрицателни. Сутринта в 8:00 часа на връх Мусала измерената температура е минус 22 градуса, на Черни връх - минус 19 градуса, на връх Рожен - минус 15 градуса, а на връх Мургаш - минус 14 градуса, отчита НИМХ.

Предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време в 25 области от страната обяви за днес НИМХ. Максималните температури в повечето райони на страната днес ще са под 0 градуса, а в областите Благоевград, Перник и Кюстендил в сряда ще има минимални температури под минус 10 градуса.

Жълт код за ниски температури няма въведен днес само за три области: Кърджали, Хасково и Ямбол.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини