От х:

Днес в x:

Германското правителство одобри до 178 танка "Леопард 1А5" да бъдат изпратени в Украйна

Германското министерство на икономическото сътрудничество и развитието одобри до 178 германски бойни танка "Леопард 1А5" да бъдат изпратени в Украйна, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на съвместно изявление на министерствата на икономическото сътрудничество и развитието и на отбраната в Берлин.

"Колко бойни танка "Леопард 1А5" действително ще бъдат изпратени в Украйна зависи от необходимата работа по ремонта им", се казва още в изявлението.

Държави, които купуват оръжия и военно оборудване от Германия се изисква в общи линии да получат разрешение от Берлин преди да ги изпратят в друга страна.

В общо изявление министрите на отбраната на Нидерландия, Дания и Германия съобщиха днес, че планират да изпратят най-малко 100 танка "Леопард 1" за Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Германската компания "Райнметал" (Rheinmetall) планира да изпрати първите 20 до 25 бойни танка "Леопард 1" на Украйна тази година, предаде ДПА.

До края на 2024 г. могат да бъдат доставени останалите 88 танка "Леопард 1", каза главният изпълнителен директор на компанията Армин Папергер на конференцията "Европа 2023" в Берлин.

Германското правителство вече одобри износа на бойни танкове "Леопард 1" от отбранителната промишленост на страната.

Освен базираната в Дюселдорф "Райнметал", оръжейни системи от този тип има и фирмата ФФГ (FFG) от северния град Фленсбург.

"Леопард 1" е първият боен танк, построен за Бундесвера след Втората световна война. От 1965 г. до средата на 80-те години на 20-ти век са произведени 4700 танка. Бундесверът извади от въоръжение последния си танк "Леопард 1" преди 20 години. Сега "Райнметал" и ФФГ трябва първо да ремонтират своите танкове "Леопард 1" преди да ги изнесат в Украйна.

"Ако през март бяхме решили, че всички тези танкове трябва да бъдат ремонтирани, това щеше да стане по-бързо", каза Папергер. "Но това не се случи. Ето защо трябва да се примирим със сегашното положение. Предполагам, че това също ще бъде от помощ за Украйна", добави той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини