От х:

Днес в x:

Повече от 2300 загинали вследствие заметресението в Турция и Сирия

Повече от 2300 души загинаха след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което разтърси Югоизточна Турция и Северозападна Сирия рано в понеделник, според Асошиейтед прес.

Земетресението преди разсъмване е с епицентър град Пазарджък в югоизточната турска провинция Кахраманмараш и бе последвано от няколко мощни вторични труса в района, сред които един със 7,5 по Рихтер в 12:24 ч. и друго с 6 в 14:02 местно време, всички - на дълбочина 10-18 км.

Хиляди сгради са сринати до основи от двете страни на границата и се очаква броят на загиналите да нарасне, тъй като спасителните екипи продължават да издирват оцелели сред огромните купчини развалини.

Граничещият със Сирия турски окръг Хатай е сред най-тежко засегнатите от вторият силен трус места, съобщи БТА. Някои части на окръга изглеждат като военна зона, а по пътищата са се образували дупки, в които са пропаднали цели автомобили. Пистата на летището в Хатай се е разцепила наполовина.

В окръг Газиантеп е рухнала историческа крепост, построена преди над 2200 години и включена в списъка на световното наследство на Юнеско. Щети е претърпяло и пристанище Искендерун в южната част на Турция, разрушени са части от неговия док.

Заради мощното земетресение временно е спрян износа по петролопроводите до турското пристанище Джейхан, предаде Ройтерс.

И Турция, и Сирия обявиха извънредно положение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини