От х:

Днес в x:

КТ „Подкрепа“ настоява за необлагаем минимум, равен на минималната заплата, по-високи доходи и достойни условия на труд

В навечерието на 11-ия конгрес на КТ „Подкрепа“, Конфедерацията отново настоява за увеличаване на доходите, така че да бъдат адекватни в трудната среда, в която се намираме, за достойна минимална работна заплата. Синдикатът ще обяви и война на безобразните условия на труд, заяви в интервю за БТА президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. 

Припомняме, че на 8-9 февруари 2023 г. ще се състои 11-ият конгрес на КТ „Подкрепа“ и ще се отбележат 34 години от създаването на Конфедерацията.

Промяната в данъчната система е нещо, за което ние отдавна настояваме и ще продължим да го искаме, каза Димитър Манолов. Той посочи, че според КТ „Подкрепа“ настоящата данъчна система стоварва цялото бреме върху нискодоходните домакинства, затова от Конфедерацията искат въвеждане на необлагаем минимум за доходите от труд поне до размера на текущата минимална работна заплата. Това, по думите на Манолов, вероятно ще наложи промяна в цялата скала на облагане на доходите. Вариант е прогресивно данъчно облагане с втора ставка над средната работна заплата. По-висока скала – така ще трябва да стане, другата възможност е, ако ставката ще бъде универсална, тя да бъде повишена заради освобождаването на минималната работна заплата, но това ще повлече поредица други компенсаторни механизми, посочи Манолов.

850 лева минимална заплата вече не стигат 

По отношение на доходите КТ „Подкрепа“ ще има своя план за ръст, така че доходите да бъдат адекватни в тази трудна среда, в която сега се намираме и която няма скоро да се промени към хубаво, посочи Димитър Манолов. Попитан за конкретни параметри, той каза, че размер от 850 лева, който е в публичното пространство от много време, от доста време е неактуален. Такава минимална работна заплата беше актуална през миналата година, през есента, сега нещата не се развиват в добра посока и минималното възнаграждение трябва да е по-високо, казах го и на среща с колегите от КНСБ миналата седмица, допълни Манолов. 

Днес не мога да ви кажа адекватното минимално възнаграждение как ще изглежда през 2027 година, затова трябва да имаме обективни икономически и социални показатели, по които да се определя минималната заплата, числата се появяват спрямо ситуацията, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“. 

Светът се развива, той не стои на едно място, чакат ни нови предизвикателства, на които ще трябва да отговорим, да се адаптираме към това, което се случва – кръгова икономика, дигитализация, как ще застанат синдикатите в тази среда, заяви Димитър Манолов.  Той отбеляза, че синдикатите повече от 100 години години винаги са отговаряли на предизвикателства в променящ се свят, понякога в много трудна среда, ще отговорят и на случващото се сега.

Война с безобразните условия на труд

Отново ще обявим война на безобразните условия на труд, които, слава Богу, не са толкова много в България, но трябва да ги ликвидираме, заяви Манолов. По думите му безобразни условия на труд има и в държавния сектор, дори в администрацията. Попитан къде, той посочи, че някои бюра в Агенцията за социално подпомагане изглеждат потресаващо. Бях преди десетина дни в едно депо на БДЖ във Варна, в което видях неща, които мислех, че от сто години не съществуват. Това е абсурд, допълни Манолов. 

Енергийна бедност  - да не можеш да си платиш сметката на тока или да не можеш да смениш уредите с енергоспестяващи 

КТ „Подкрепа“ ще предложи и социална помощ за комунални плащания за социално бедните български граждани. Попитан към кои групи ще бъде ориентирана помощта, Манолов каза, че това е интересен въпрос, още повече, че в момента сме в една особена ситуация в енергетиката, която не бива да пропускаме, защото тя е основата на всичко, което ни се случва. Ще трябва да си отговаряме на много по-големи въпроси от тези, на които сме свикнали. „Дали енергийна бедност е само да не можеш да си платиш сметката за тока, има много хора, които мислят и са уверени в това, че енергийна бедност има тогава, когато не можеш да си смениш уредите с по-енергоспестяващи, когато нямаш средства да си сложиш соларни панели, за да си подпомагаш енергийната консумация“, коментира Манолов. По думите му този въпрос стои открит и на него ще се търси отговор. Иначе това, че трябва да се подпомагат хората, които не могат да се плащат сметките, е нещо, в което всичко са убедени, заяви Манолов. 

Стана ли по-свободен българският работник да защитава правата си 

Попитан за 34 години как се е променил българският работник, по-свободен ли да защитава правата си, президентът на КТ „Подкрепа“ каза, че за съжаление нещата не са се променили към добро.  Преди 34 години, ние, парадоксално, като че ли бяхме по-готови да се борим за себе си и за правата си, след което нещата тръгнаха не в най-добрата посока, но има едно нещо, което никога не може да се отрече - в предприятия, в които има синдикални организации, нещата се случват по много по-добър начин, отколкото там, където ги няма. Това е отговорът на този въпрос, заяви Димитър Манолов.

Димитър Манолов иска здрава и задружна КТ „Подкрепа“, в "бойна готовност"

Попитан какво е личното предизвикателство, което сам ще си отправи, какво иска да постигне като синдикален лидер през следващите четири години, Манолов каза, че от тези 34 години, 29 е седял на първия ред, затова не са много предизвикателствата в личен план, които очаква. Това, което аз искам, е организацията да е здрава и задружна, за да може тогава, когато се налага да се борим, да сме в бойна готовност, каза лидерът на синдиката. 

В отговор на въпрос какъв съвет на д-р Константин Тренчев, основателят на синдиката, винаги спазва, Димитър Манолов каза, че неизменното е: "Синдикатът е силен, когато е независим" 

На критиките, че синдикатите са политически обвързани, Манолов отговаря, че няма политическа сила, с която да не са се скарали и това може да бъде проследено във времето, дотолкова, доколкото всички са се изредили през властта.

Попитан дали ще има представители на политическите сили на конгреса, Манолов каза, че вече е започнала политическата борба и са решили да не канят представители на отделни политически партии, защото нямат възможност да поканят всички, а, ако тръгнат да правят подбор, ще получат подобни упреци.

Поканили сме тези хора, които са официално във властта в момента. Имаме потвърждение, че ще дойде президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, най-вероятно ще дойде и министърът на труда, който и да е той, защото още не знаем как ще изглежда кабинетът, колегите от КНСБ, представители на работодателските организации, много чуждестранни гости, допълни Димитър Манолов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини