От х:

Днес в x:

Семействата на разменените бебета трябва да платят такса от 12 000 лв., ако предявят иск за 300 000

Семействата на разменените бебета трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда, обясниха експерти по bTV.

„Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

Поисканото обезщетение от 300 хиляди лева е твърде високо. Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете, обясни адвокат Мария Шаркова.

Това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение, каза още тя.

Шаркова цитира немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но става дума за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни, обясни тя.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини