От х:

Днес в x:

Въглищните централи в Маришкия басейн скараха депутатите

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков си размениха реплики за това кой е виновен за поетия ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това се случи по време на изявление на Асен Василев пред медиите в кулоарите на парламента.

В изявлението си Василев заяви, че има вариант, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Гърция и Румъния да се изисква допълнително предоговаряне с ЕК. Маришкият басейн се отнася не само към българската енергийна сигурност, а регионалната, отбеляза Василев. Трите държави заедно да се опитаме, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне, допълни той.

Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се съгласи на 55 процента намаляване на емисиите и затваряне на въглищните централи. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищните централи, а емисиите да се намалят с 40 процента, каза Василев. Аз бях финансов министър в първия служебен кабинет - първата седмица като финансов министър, заедно с г-н Пеканов имахме разговор с ЕК, това, което ние сме договорили до момента, е 1600 мегавата затваряне на въглищни мощности и 40 процента намаление на емисиите до 2026 г., посочи Василев. 

Жечко Станков даде на Василев решение на Народното събрание, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи, в което пише, че се възлага на Министерския съвет да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е. Вчера си говорихме за обединение, отбеляза Станков и изтъкна, че през цялото време Василев говори лъжи, като твърди, че не са поемани ангажименти. Всяка година, от миналата година, трябва да намаляваме капацитета на въглищните централи, добави депутатът. 

Той обясни, че всяка година според договореното в плана трябва да има намаляваме капацитета на въглищните централи. По думите му това ще струва на България за четири години седем милиарда лева. 

Той посочи, че за 2022 г. пропуснатите приходи са 1,2 млрд. лв. Василев опонира, че приходите не били пропуснати. Станков повтори, че това са поети ангажименти и Европа няма да даде каквото и да било авансово плащане, ако не започне изпълнението на ангажиментите.  Той настоя Народното събрание да излезе обединено с решение и да даде мандат на правителството да предоговори това, което Василев е поел като ангажимент. Асен Василев посочи, че това може да стане само заедно с Румъния и Гърция.  Той помоли Жечо Станков да се махне от кадър и каза, че 2020 г. Борисов е поел ангажимент за затваряне на въглищните централи. Няма такова нещо, отвърна му Станков и посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост се предвижда от 2022 г. намаляване на емисиите с 10 процента.  Станков бе категоричен, че така, според плана, ако ТЕЦ-2 от Маришкия басейн работи 250 дни с поетия ангажимент по ПВУ трябва да работи със 160 дни по-малко или само петдесет дни.  

Към Станков се присъедини и Теменужка Петкова. Тя представи пред част от медиите писмен отговор на служебния министър на енергетиката на нейно питане за ПВУ относто декарбонизацията, в който се посочва, че решението, свързано с реформата, предвиждала декарбонизация, е взето еднолично от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

И Асен Василев, и Жечо Станков настояха, че трябва да има предоговаряне с ЕК. Станков коментира, че щом трябва да има предоговаряне, това означава само едно - че е поет ангажимент.  Войната в Украйна ни дава шанс да продължим процеса на предоговаряне - каза Василев и допълни, че това трябва да се случи с Румъния и Гърция. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бат Танас
    0 -2
    15:34, 5 яну 2023
    Асенчо Василев наистина излезе голям комбинатор виртуоз от ПП! И покойният Астор би му завидил с тази разлика че Астор правеше фокуси за шоу и забавления а градския Асенчо прави фокуси и бърка в джоба с милиони за поколения напред.
    Ако имахме държава и закони това момченце отдавна трябваше да седи на електрическия стол и да му пускат ток от завода за батерии на Лорер. 👺
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини