От х:

Днес в x:

Цени, заплати, пенсии, данъци. Какво ново влиза в сила от 1 януари

Годината започва с промени - от 1 януари влизат в сила нови цени на винетките и природния газ, нова минимална заплата, изменения в данъци и социални плащания, както и различни условия за пенсиониране. А в градския транспорт в София вече ще се пътува с електронни билети.

Минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо досегашната от 710 лв. Повишението ще струва на бюджета за една година над 300 млн. лв.

С 22 на сто се увеличава и линията на бедност - от 413 на 504 лв.

По-висок вече е и прагът за регистрация по ДДС - 100 000 лева. Досега прагът беше 50 000 лв. 9-процентните намалени ставки, въведени заради Covid-кризата, върху хляба и брашното, ресторантьорските, кетъринг услугите и използването на спортни съоръжения също се удължават с една година. През декември парламентът реши да остави на по-ниска ставка книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени.

По-евтини с 10% вече са електронните винетки. Годишната струва 87 лв., с 10 лв. по-малко. Тримесечната винетка поевтинява от 54 лв. на 48 лв., а месечната - от 30 на 27 лв. Седмичната и уикенд винетката ще се купуват съответно с два и един лев по-малко и ще струват 13 и 9 лв.

Отпада обаче мярката за подпомагане на шофьорите с отстъпка от 25 стотинки на литър заредено гориво.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)да обяви нова цена на природния газ за януари, но тя ще е по-ниска от поисканите от "Булгаргаз" през декември 204.53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси. На 1 януари от обществения доставчик окончателно поискаха да продават на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, 179,72 лева/MWh или 91.89 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през януари 2023 г. са на нива от 118 EUR/MWh. Следователно "Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 22%, а не 40%, каквото беше първо искането на държавния доставчик.

Въпреки увеличението, цената на парното отопление за битовите клиенти няма да се увеличи, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Му
    Мухаммед
    6 -1
    14:44, 2 яну 2023
    хранителни стоки цените кога ще намалят
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини