От х:

Днес в x:

Екзакта: Ако изборите бяха днес, резултатът щеше да същият

6,2% е преднината на ГЕРБ пред "Продължаваме промяната", сочи декемврийско социологическо проучване на агенция "Екзакта".

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ отново ще е първа сила с 25,2 на сто подкрепа, а ПП е с 19%.

Третата позиция е за ДПС с 11,5%.

Оспорвана би била битката за 4-6 място, сочи анализът на социолозите. Там сега се подреждат съответно БСП, "Възраждане" и "Демократична България". За "Възраждане" обаче може да се очаква скрит вот и покачване на реалния изборен резултат. "През последната година и половина, декларираната в изследванията ни готовност да се гласува за БСП неизменно се оказва по-висок дял от резултатите на тази партия. Понастоящем, в извънизборна ситуация, ДБ запазва резултата си от вота отпреди 2 месеца и е вероятно коалицията да има ресурс за по-добро представяне на следващи избори", пише още в анализа.

Ако изборите бяха днес, в парламента отново щяха да влязат същите седем партии, като седмата е "Български възход" на Стефан Янев с малко над 5% подкрепа.

Според социолозите растящото политическо напрежение и натрупаният през последната година и половина негативизъм към институции, политици и партии, могат да „отключат” процеси с непредвидими последици при следващ вот. Доколкото при следващи избори изглежда много вероятно избирателната активност да падне под тази на парламентарния вот от 2 октомври, това ще постави на дневен ред въпроса за легитимността на вота. Нарастващото недоверие в честността на изборния процес се оказва проблем, с който предстои да се сблъскат партиите, които ще участват на следващи избори.

Оценката на лидерите се свива

Одобрението към работата на повечето лидери на партии, представени в парламента, се свива през 2022 г. През декември лидерите на парламентарно представените у нас партии са одобрявани главно от собствените си електорати. Все по-рядко българите одобряват лидер на партия, за която те самите не гласуват. Неодобрението към повечето лидери на партии в парламента през декември надхвърля 70%, коментират социолозите от "Екзакта".

През декември т.г. най-високи дялове на одобрение имат Бойко Борисов и Стефан Янев. И двамата са одобрявани от по около 25% от българите, като неодобрението към Бойко Борисов е значително по-висок дял от това към Стефан Янев. Следват Кирил Петков и Асен Василев, които имат съизмеримо одобрение сред по около една пета от българите, а неодобрението към тях леко надхвърля неодобрението към лидера на ГЕРБ.

Чия е вината за липсата на работещ редовен кабинет?

Според 27% от българите вината е на всички български политици и на депутатите, които, по думите на интервюираните, са безотговорни към проблемите на хората. 19% виждат вина във всички политически лидери на парламентарни партии, които не успяват да преодолеят червените линии помежду си и не намират работещ политически формат за управление на страната.

Според 12% от българите вината е на всички български партии, независимо дали са представени в този парламент, или са извън него. 12% винят за политическата криза новите партии, като се отправят упреци най-често към ПП и към ИТН, както и персонално към техните лидери. 6% посочват като виновни за политическата криза ГЕРБ и Бойко Борисов. 3% отправят обвинения към президента. Също толкова – 3% посочват, че виновни за създалата се политическа безизходица са негласуващите българи. Едва според 1% вината е на външни фактори, които работят за политически хаос у нас, показва изследването

Защо толкова много хора не гласуваха на последните парламентарни избори?

Всеки трети от интервюираните българи посочва, че хората не гласуват, защото са разочаровани, обезверени и уморени от избори. Според всеки пети у нас има силна нетърпимост към политическия елит и това демотивира хората да гласуват. 14% заявяват, че хората не гласуват, защото не могат да изберат партия, която да подкрепят, при това нито от старите, нито от по-новите партии. Според 13% от участвалите в изследването, много българи не гласуват, защото вече не вярват, че ако гласуват нещо ще се промени както за страната, така и за тях лично. Според 7% от интервюираните расте недоверието към честността на вота, изборите се възприемат като предрешени и манипулирани, а вотът на хората се обезсмисля. Според 7% от българите, има хора, които се притесняват от машинното гласуване. Според анкетираните, в провинцията има немалко хора, които трудно се справят с машините и в същото време не вярват на резултатите от вота с тях.

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" e проведено в периода 5-2 декември 2022 г. и е регулярно национално проучване, с интервю „лице в лице” с 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини