От х:

Днес в x:

Най-яркият обект в небето е сателит

Изображение 1 от 3

    Пускаме все повече и повече сателити в орбита и заедно с всички добре дошли технологични и научни постижения, които носят, има и потенциални проблеми.

    Предназначен да бъде началото на орбитална комуникационна мрежа, която може да бъде достъпна от стандартни смартфони, наскоро изстреляният прототип на сателит BlueWalker 3 сега е един от най-ярките обекти в нощното небе.

    За експертите и ентусиастите, които надникват в космоса, това е основен проблем. Макар астрономите да разполагат с няколко телескопа високо над нас, много от нашите наблюдения на Вселената се регистрират от повърхността на Земята.

    Всички звезди, с изключение на най-ярките, сега могат да бъдат засенчени от блясъка на спътника, според Центъра на Международния астрономически съюз за защита на тъмното и тихо небе от смущения от сателитни съзвездия (IAU CPS).

    „BlueWalker 3 е голяма промяна в проблема със спътниковите съзвездия и трябва да ни даде причина да спрем“, казва Пиеро Бенвенути, директор на IAU CPS.

    "Той е точно това, което астрономите не искат", каза астрономът Мередит Ролс от Вашингтонския университет в Сиатъл пред Science. "Ще се показва като супер ярка ивица в изображенията и потенциално ще насити детекторите на камерите в обсерваториите."

    BlueWalker 3 със сигурност е впечатляващ хардуер. Неговата антенна решетка от 64 квадратни метра е най-голямата комерсиална решетка в ниска околоземна орбита, способна да отразява много повече светлина от сателитите на SpaceX Starlink например.

    Намерението на компанията-майка AST SpaceMobile е да пусне повече от 100 сателита в небето до края на 2024 г., много от които потенциално дори по-големи от BlueWalker 3. Това е сериозно притеснение за учените.

    Има и друго притеснение - BlueWalker 3 е създаден да действа като кула за мобилен телефон в космоса, което означава, че използва земни радиочестоти, които могат да попречат на радиотелескопите – телескопи, които в момента са построени доста далеч от зони с покритие на мобилни телефони.

    "Честотите, разпределени за мобилните телефони, вече са предизвикателство за наблюдение дори в тихи радиозони, които създадохме за нашите съоръжения", казва Филип Даймънд, генерален директор на Square Kilometer Array Observatory, със седалище в Обединеното кралство.

    "Нови сателити като BlueWalker 3 имат потенциала да влошат тази ситуация и да компрометират способността ни да правим наука."

    Представители на IAU CPS и нейните партньори също признават потенциала на сателитите за подобряване на световните комуникации, но те искат да се провеждат повече дискусии относно "справедливото и устойчиво използване на космоса".

    Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) отговаря за регулирането на комуникационните мрежи както в САЩ, така и в международен план. Компанията обяви планове за откриване на офис, посветен на космоса, но междувременно разговорите между IAU CPS и AST SpaceMobile вече са започнали.

    "Нетърпеливи сме да използваме най-новите технологии и стратегии, за да смекчим възможните въздействия върху астрономията", каза говорител на AST SpaceMobile пред New Scientist.

    "Ние работим активно с експерти от индустрията по най-новите иновации, включително антирефлексни материали от следващо поколение."

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини