От х:

Днес в x:

Румяна Желева ще е българският еврокомисар. Преглед на националния печат

„24 Часа": Импийчмънт на заден

Една нощ време смекчи рязко позицията на премиера Бойко Борисов към президента Георги Първанов.
Късно във вторник премиерът бе категоричен, че ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и "Атака" за импийчмънт на президента.
Вчера по обед позицията му звучеше така: "Много е сложен казусът. Партньорите ни в парламента ни поставят в ситуация да трябва да подкрепим искането им за отстраняване на президента. Но подобно разклащане на институциите би имало сериозен отзвук извън България. Затова трябва да се намери разумен изход от ситуацията и да се направят необходимите отстъпки и от президентството. Да се нормализират институциите, ще е от полза за България.

„Сега": Румяна Желева ще е българският еврокомисар

Кандидатурата на Желева бе официално обявена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че Румяна Желева е доказала професионалните си качества и като евродепутат и като външен министър и има много добра оценка за нейната работа. Били са проведени неформални разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и политическите групи в ЕП относно кандидатурата на Желева. Борисов, заяви категорично, че България няма да се откаже от правото си да има еврокомисар. Относно изказванията на президента Георги Първанов премиерът обясни, че партиите от десницата поставят правителството в ситуация да подкрепи действията им.

 

„Новинар": Нови протести на лекарите заради орязания бюджет за здраве

Нови протести на лекарите се очертават пред Народното събрание заради орязаните пари за здравеопазване в бюджета за 2010 година. Това съобщи шефът на Лекарския съюз Цветан Райчинов. Протестите вероятно ще са в деня на гледане на бюджет 2010 г. в парламента. Представители на съсловните организации в здравеопазването и синдикатите се срещнаха със здравния министър Божидар Нанев и шефа на комисията по здравеопазване в НС Лъчезар Иванов. Здравният министър Божидар Нанев обясни, че в момент на криза не е необходим такъв натиск и се надява да не се стига до протести. По време на срещата той призна, че парите за догодина, отделени за здравеопазване, са „бюджет на оцеляването".


„Новинар": Водата в 10 града поскъпва

От 1 декември водата в 10 града на страната да поскъпне с между 2 процента и 16 процента. Това предложиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Предвиденото увеличение на цените е близко до исканото от ВиК дружествата и се налага заради поскъпването на тока и увеличените разходи на операторите за добиване на вода с помпи, обясниха от комисията. Най-голям скок на цените ще има в Русе и Кубрат - с около 16 процента. Между 3 процента и 6 процента ще поскъпне водата в Хасково, Бургас, Разград, Силистра, Шумен и Исперих.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини