От х:

Днес в x:

"Възраждане" иска президентът да свика референдум за членството на България в еврозоната

"Възраждане" ще се обърне на консултациите при президента с призив той да се възползва от конституционното си право и да свика референдум за членството на България в еврозоната. Това съобщи председателят на партията Костадин Костадинов на брифинг в парламента. 

Той посочи, че от поканените от "Възраждане" шест парламентарни групи на разговори са се отзовали две - ГЕРБ-СДС и "Български възход", като и двете политически сили категорично са отказали да подкрепят идеята за референдум за членството ни в еврозоната. Междувременно ние не сме изчерпали абсолютно всички конституционни механизми за провеждането на референдум - има още два, втория ще го задействаме, когато президентът ни покани на консултации, посочи Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" отбеляза, че първият от начините- за свикване на референдум - с 48 подписа от народни представители, вече е изчерпан, тъй като партията няма толкова депутати в парламента и не получава подкрепа от другите политически сили. "Вторият начин е президентът да свика такъв референдум и аз лично ще се обърна към него, когато отида на консултациите с призив той да се възползва от конституционното си право и да го направи. Ако и там не получим разбиране, имаме готовност в рамките на една седмица да създадем инициативен комитет, вече сме говорили с много граждани, експерти, независими финансови анализатори, които да се включат в инициативния комитет", заяви Костадин Костадинов. Той посочи, че вече има и такава гражданска инициатива, която върви заедно с тяхната. Председателят на "Възраждане" каза, че са си поставили за цел събирането на 500 хиляди подписа в рамките на законоустановения срок от три месеца.

Междувременно излезе една много интересна новина от БНБ, които отричат, че са предоставили вариант на работен доклад, коментира Костадин Костадинов. Ръководството на БНБ лъже, уплашено от собствените си 37 експерти, които са предоставили ето този вариант, заяви той и го показа.  В писмото на БНБ, което "Възраждане" предостави на медиите, се посочва, че на парламентарните групи се предоставят работните текстове на проекта на анализ, разработени от експерти на БНБ, които още не са одобрени от Работната група и от Координационния съвет за въвеждане на еврото, както и от Управителния съвет на Централната банка. Текстовете не включват частта на Министерството на финансите. 

"Преди малко Пеканов се изтърва и каза нещо, че този вариант, който ние сме получили, не е цензуриран", коментира още лидерът на "Възраждане" след блиц контрола с вицепремиера Атанас Пеканов. Според Костадинов се прави всичко необходимо, за да се скрие грозният факт, че България ще бъде унищожена като финанси и икономика, ако влезе в еврозоната и заличи своята собствена валута.  

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини