От х:

Днес в x:

Катапултиралият пилот на СУ-25 е добре, остава във ВМА

Състоянието на пилота, претърпял инцидент при авиобаза Безмер, е стабилно и няма опасност за живота му. Това съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА). Той остава за наблюдение в болницата. 

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и днес ще бъде свалена и иззета. Това съобщи пред NOVA военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев. Очаква се днес пилотът да бъде разпитан подробно, тъй като вчера с него е направена само беседа. "Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен", поясни прокурорът.

Все още се разследват причините за инцидента с военния самолет Су-25 край авиобаза Безмер, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Прекалено рано е да се говори за причини. Военни прокурори разследват ситуацията. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация. Няма как в момента да кажем, че е техническа причина, грешка на пилота или друго въздействие“, заяви той.  По думите му пилотът е взел най-правилното решение в такава ситуация. 

Изпълняваният полет е бил регулярен. Катапултиралият пилот е евакуиран със "Спартан" до ВМА в София в добро състояние и се чувства сравнително добре. Инцидентът е станал при захода за кацане в района на авиобазата. Самолетът е напълно разрушен. Паднал е в района на авиобазата.

Пилотът е полковник Пейо Дончев - старши офицер от ВВС, той има над 750 часа нальот, поясни министър Димитър Стоянов. 

Всички самолети в авиобазата са приземени и няма да летят, докато не стане ясна причината за инцидента, посочи министърът на отбраната. "Дали самолетът е руски или западен, няма абсолютно никакво значение", каза още той. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини