От х:

Днес в x:

Съдиите във ВСС подадоха молби за възстановяване на предишните им длъжности

Ден след като Конституционният съд даде на практика безсрочен мандат на Инспектората на Висшия съдебен съвет и направи възможно това и за ВСС, всички членове на Съдийската колегия са подали молби да бъдат възстановени на длъжностите, които са заемали като магистрати. Най-вероятно така ще постъпят и от Прокурорската колегия, съобщи "Лекс".

Кадровиците са посочили в молбите си, че искат да бъдат възстановени от встъпването в длъжност на членовете на новия ВСС.

Но преди това трябва да бъде решено дали да се чака конституирането на следващия състав на съвета, който да възстанови настоящите членове, или те сами да гласуват за връщането си в съдебната система. Досега новите кадровици са възстановявали предишните. В момента обаче парламентът не е избрал своята квота във ВСС и не е ясно кога ще се случи това, защото са необходими 160 гласа.

Освен това, ако ВСС реши старият състав да ги върне, не е ясно кога да стане това - преди 3 октомври, когато изтича мандатът на съвета, или след това.

Членовете на Съдийската колегия в момента са десет, след като оставки подадоха Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Двамата се върнаха на старите си места - Шекерджиев във ВКС, а Димитрова - в Окръжния съд Бургас. 

Източник: lex.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини