От х:

Днес в x:

Най-дългата гореща вълна в Китай: Режим на тока, безводие и "засяване на облаци"

Китай се мъчи да се справи с недостига на електроенергия и да доведе още вода в басейна на засегната от сушата река Янцзъ в условията на рекордни горещини. Сред набелязаните от властите мерки са отпускане на средства за облекчаване на последиците от сушата, "засяване на облаци" с цел изкуствено предизвикване на валежи и разработване на нови източници на електроенергия, предаде Ройтерс.

Днес властите в югозападната провинция Съчуан заявиха, че ще въведат режим на тока за домакинствата, офисите и търговските центрове, след като преди това наредиха на предприятията с енергоемки производства като торовите и металургичните заводи да ограничат работата си.

Като мярка за ограничаване на използването на електричество от държавните учреждения официално бе поискано да не пускат климатиците си на температура под 26 градуса и да използват повече стълбите вместо асансьорите, съобщи изданието "Съчуан дейли", издавано от местните власти.

Фонтаните, светлинните шоута и търговските дейности след свечеряване ще бъдат спрени, допълва изданието.

Недостигът на електроенергия принуди и няколко компании в огромния град Чунцин, който е със статут на провинция, граничеща със Съчуан, да обявят, че временно ще спрат работа.

Днес китайският вицепремиер Хан Чжън посети Държавната електроенергийна корпорация и заяви, че са необходими повече усилия за гарантиране на електроподаването към жителите и предприятията от структуроопределящи сектори, включително да няма прекъсване на тока, съобщиха държавните медии.

Китай трябва да ускори изграждането на ключови проекти, да подобри контрола върху натоварването на мощностите и да насърчава активно комбинираното използване на електроенергия от въглищни електроцентрали и възобновяеми източници, каза Хан.

Водноелектрическите централи заемат около 80 процента от капацитета на Съчуан за производство на електроенергия, но намаляващите води на р. Янцзъ и притоците ѝ направиха трудно задоволяването на огромното потребление на ток от климатиците, предизвикано от засиленото използване на охлаждащи уреди на фона на температури на въздуха до над 40 градуса.

Също днес Хубей в Централен Китай стана поредната провинция обявила, че ще прибегне до изкуствено предизвикване на дъжд чрез самолетно разпръскване в облаците на химичното съединение сребърен йодид (така нареченото засяване на облаците).

В други региони по поречието на Янцзъ също прибегнаха до "засяването на облаци", но на някои места тази дейност временно бе спряна заради прекалено тънката облачна покривка.

Вече повече от два месеца Китай е в плен на изключително горещо време, което се отрази най-вече на селското стопанство и на промишления отрасъл в зависимите от енергията от водноелектрически централи предприятия в Югозападен Китай.

Горещата вълна продължава от 64 дни, което я прави най-дългата от 1961 г., когато започва да се води цялостна статистика за това, съобщиха държавните медии, като се позоваха на данни от Националния център за изследване на климата.

Цели 262 метеорологични станции измериха температури от 40 градуса и нагоре, което също е рекорд. В осем от тях бяха отчетени 44 градуса.

Високите температури в Съчуан и големи части от Централен Китай ще се задържат до 26 август, прогнозира центърът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини