От х:

Днес в x:

ФБР постави Ружа Игнатова в списъка с десетте най-издирвани

Ружа Игнатова, жената, известна още като Криптокралицата, е добавена към списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци за предполагаемо измама на инвеститори в компанията за криптовалута OneCoin, която тя основа, пише "Блумбърг".

Прокурорът на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк туитира, че ще има пресконференция, за да обяви добавянето й към списъка. Игнатова е единствената жена в списъка на САЩ. Европол я постави в списъка с най-търсени миналия месец и предложи награда от 5000 евро (5200 долара) за информация, която води до нейното залавяне. 

Игнатова създаде OneCoin през 2014 г. в България и ръководеше организацията, докато изчезна през 2017 г. Тя беше обвинена от федералната прокуратура в Манхатън в измама и пране на пари за това, което правителството казва, че по същество е пирамидална схема. Нейните "подвизи" станаха обект на успешен подкаст на BBC "The Missing Cryptoqueen".

Братът на Игнатова Константин Игнатов бе арестуван през март 2019 г. в Лос Анджелис. По-късно той се призна за виновен по обвинения в измама и пране на пари и свидетелства пред прокуратурата срещу Марк С. Скот, адвокат, който бе признат за виновен за подпомагане изпирането на почти 400 милиона долара от OneCoin. Скот оспорва присъдата, заявявайки, че има доказателства, че Константин Игнатов е излъгал на изпитанието.

Друг мъж, Дейвид Пайк, се призна за виновен през октомври за заговор за банкова измама за подпомагане на Скот да изпере пари. Той беше осъден на две години условно през март.

OneCoin генерира приходи от 3,4 милиарда евро (3,78 милиарда долара) от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г., но няма реална стойност и не може да се използва за закупуване на нищо, според прокурорите. Работеше като многостепенна маркетингова мрежа, която плаща комисионни на своите повече от 3 милиона членове по целия свят за наемане на други да купуват пакети OneCoin, казаха прокурорите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ун
    УНТЕР СВИНЕ
    0 0
    08:52, 1 юли 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини