От х:

Днес в x:

Ражданията с цезарово сечение вземат притеснителни размери

Повече от 40 процента от българките предпочитат да раждат с Цезарово сечение, съобщи днес във Варна Кристина Мартинова от пациентската организация Сдружение "Естествено". Тя участва в дискусионен семинар, посветен на активното раждане, на който присъстваха акушерки, медицински сестри и лекари от града, информира БТА.

"Психологическата нагласа на българското общество, че родилката винаги е "с единия крак в гроба" и появата на бебето е съпроводено смного болка, трябва да се промени", посочи Мартинова. 

От сдружението ще работят за повишаване ролята на акушерките, както в подготовката на бъдещите майки, така и при самото раждане. 

Мартинова посочи, че Световната здравна организация препоръчва Цезарово сечение да се прилага при 10-15 процента от родилките. От организацията не подкрепят и употребата на местна упойка при раждане, защото няма изследвания как влияе тя на по-късен етап върху майката и детето. 

"За да привлечем вниманието на обществото върху естественото раждане и това, че бъдещите майки се нуждаят от подкрепа, организираме семинари в цялата страна", посочи Мартинова. По думите й следващата среща ще бъде в Пловдив.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини