От х:

Днес в x:

В чувала за подаръци няма 13-та заплата

13-та заплата и коледни премии няма да бъдат раздавани на служителите от държавния сектор, оповести министърът на финансите Симеон Дянков. С това министърът окончателно доуби мита, че държавата, ако не хранителница е нещо като дядо Коледа и раздава подаръци.

Заплатата обикновено се обвързва с прилагателното „месечна”. Тя може да се дава и на две седмици, но се рекапитулира в края на месеца. Тогава става ясно дали ни стига или не. Една година има 12 месеца. Тогава откъде идва 13-тата заплата?

Заплатата е нещо, което се дава за положен труд. Как да ти заплатят за несъществуващ месец, в който си положил несъществуващ труд?

Ако в частния сектор решат да дадат 13-та заплата, си е тяхна работа. Имат повишени приходи и това се явява като премия, ако и да е маркирано като заплата. Може би, за да се изясни размерът на сумата. Но дори и да искат да променят календара, частниците имат това право. Докато обаче държавният бюджет се прави за 12 месеца и докато ни събират данъци и такси за 12/не за 13/ месеца, то наличието на тази заплата е принципен абсурд. Защото тя ще се набере от завишени данъци и такси. Преки или косвени-върху завишени акцизи, цени, мита и прочие начини за събиране на пари.

Следователно, хората на свободни професии и тези в частния сектор ще трябва да плащат допълнително, за да могат държавните служители да получат 13-та заплата. Това само социалистическо правителство може да измисли с неговото тотално неуважение към частната собственост. В частния сектор се работи яко, а като няма пари фирмата фалира или пък работниците работят на половин работен ден. Чуват отпуски от време на време и се сещат за тях при уволнението-колко по кодекса трябва им бъде платено за НЕвзети почивки. В държавните предпирятия работното време ти е регламентирано, отпускът също, а как се работи там може да прецените от хала на държавата. Щото в частна фирма, ако служителите работят калпаво ,тя рано или късно отива под леда. Държавата също отива под леда ,но фундаменталният проблем е, че тия ,които я вкарват, търсят всякакви предимства-дори и в реформата на календара.

Истинският проблем е, че заплатите са ниски. Вторият проблем е, че работата, която се предлага срещу тия заплати, е с ниско качество. А третият е, че държавата, което си е символ на скапана работа, лош мениджмънт и непроизводителен бизнес, държи все още голям сектор в икономиката. В него е валидно правилото-правиш се ,че работиш-те се правят ,че ти плащат.

И последно. Перманентната болест, наречена социализъм и нейният носител-Българската социалистическа партия. Тя започна с ударно увеличаване на чиновниците и държавните служители. Дори създаде министерство-на държавната администрация. Увеличи пенсиите, социалните помощи, надбавки от всякакво естество плюс финансиране на де що има социални, сирашки и сиромашки домове. Социалистите обучават безработните цигани как да работят, а после им позволяват отново да са на борсата до следващото скъпо платено обучение по „бизнес”!?. Взима от здравните осигуровки на работещите ,за да оздравява неработещите.

Де факто инвестира в слоеве, които са непроизводителни, взима парите от тези, които са производителни и понеже ги държи на ниски заплати и високи данъци, накрая им подарява една 13-та заплата. И те хората се радват с типичното „все е нещо”. Или пък-„може и по-зле”. Накря банкрут.

Дядо Коледа вече няма подаръци в торбата. И лисва в лицето ни неприятанта истина, че и подаръците се купуват от татковците, а Дядото е само пощальонът.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини