От х:

Днес в x:

Френското предложение за Северна Македония било причина за липсата на кворум

„Демократична България“ (ДБ), ДПС, БСП, ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ (ПП) искат и настояват темата за Република Северна Македония (РСМ) още днес да мине през парламентарната външна комисия. Една от партиите иска включително до обяд да се вземе решение на Народното събрание и за РСМ да бъде вдигнато ветото. Това твърди зам.-председателят на парламента и депутат от „Възраждане“ Цончо Ганев.

На брифинг той разказа пред журналисти, че на председателски съвет тази сутрин председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов е казал, че е разговарял с посланика на Франция. Ганев твърди, че Иванов е попитал дали може, ако до следобед депутатите приемат решение за РСМ, да изпълнят необходимите критерии. Депутатът от „Възраждане“ коментира, че целта е утре да има извънредна точка в дневния ред относно РСМ.

Лидерът на партията Костадин Костадинов призова да се спазва българският национален интерес. „Настояваме час по-скоро за разпускането на този парламент“, каза той.

Заседанието на Комисията по външна политика е насрочено за 15:00 ч., според сайта на Народното събрание. Първа точка в дневния ред е Представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с РСМ и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

Днес депутатите не успяха отново да съберат кворум за редовното заседание.

Обсъждането на френското предложение по казуса със Северна Македония стана причина част от политически формации да не се регистрират в пленарната зала, съобщи БНР.

Спорът е започнал по време на председателски съвет преди заседанието.

От "Възраждане" обвиниха председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в "държавна измяна", защото е разказал за свой разговор с френския посланик, с когото е обсъдил срокове за приемане на предложението, така че да се реши  спорът с РСМ.

Костадин Костадинов бе категоричен:

"Не е допустимо който и да е председател на каквато и да е партия да звъни на френския посланик да търси разрешение кога и какво да гласува Народното събрание. За нас това е държавна измяна.

Никой няма право, бил той председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава".

Самият Костадинов през март призна за среща с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.Тя била неофициална, на 1 март.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов потвърди думите на Костадин Костадинов, че се е обаждал на френския посланик.

Иванов отново заяви, че френското предложение по въпроса с еврочленството на Македония е сериозно постижение за България.

"Когато се взима важно решение за нашите национални интереси, такова, каквото е Северна Македония, на база на предложеното от френското председателство формула, която всички са съгласни, че е добра, е нормално и става дума за последните часове, в които ние можем всъщност да приемем това добро предложение", каза той.

"Абсолютно нормално е и въпрос на елементарна политическа отговорност ние да поддържаме всички наши институции с френското председателство на Европейския наш съюз, комуникация. Естествено, че съм го направил това нещо, защото се грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да остане Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и на Белград", допълни Христо Иванов.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини