От х:

Днес в x:

Франция оказва натиск Северна Македония да вкара българите в конституцията си

Франция за пореден път обяви подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, но призова страната да приеме конституционните промени, които са част от условията, за да за почне реални преговори за членство в ЕС.

Именно Париж бе двигател на вкарването на конституционните промени в преговорната рамка на Скопие.

„Франция иска силно да се ангажира със Западните Балкани, включително и със Северна Македония и има ясно желание държавите от региона да напреднат в евроинтеграцията си“, каза в интервю за телевизия Сител специалният пратеник за Западните Балкани на Франция Рене Троказ.

По думите му на Западните Балкани има много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за които обаче са необходими реформи.

„Президентът Еманюел Макрон беше ясен в позицията си, че процесът на интеграция за Западните Балкани трябва да бъде забързан. Целта е тази и ние имаме много ясна и категорична линия - искаме да помогнем на държавите от Западните Балкани, каквато е и Северна Македония, да се присъединят към ЕС. Знам, че в Северна Македония имаше дебати, мисля, че сега е много важно да се види какво от тук нататък ще бъде ваш приоритет. Нашият приоритет е да помогнем да се забърза евроингергационния процес на Западните Балкани“, посочи Троказ, цитиран от БТА.

Той е разговарял с вицепремиера по икономическите въпроси Фатмир Битичи и вицепремиера, отговарящ за политиките за добро управление Славица Гърковска, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, с лидера на най-голямата албанска партия ДСИ Али Ахмети. Очаква се той да се срещне и с председателя на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

На въпрос какво очаква от тази среща, след като именно ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на промените в конституцията, Троказ отговори: „Ще му кажа, че ние разговаряме с всички по един и същи начин, нямаме двойни стандарти и съдбата на Северна Македония е в нейните ръце, а ангажиментът страната да се придвижва напред е не само на правителството, но и на всички партии в парламента."

„Знам, че френското предложение беше критикувано, не от всички, но от някои. Да помислим дали би било по-добре ако това предложение го нямаше? Без него ситуацията би била цялостно блокиране. Виждаме, че сега има трудности, разбираме чувствителността, но сега трябва да се движите напред. Искаме да притиснем, да помогнем и да уважаваме. Ние не сме македонци, ние сме приятели на Северна Македония и не можем да говорим от името на нашите македонски партньори и приятели, но мислим, че трябва да се движите напред, политически и институционално да напредвате, за да преодолеете тези трудности и да тръгнете силно по европейския път“, каза Троказ.

ВМРО-ДПМНЕ обаче засега блокира конституционните промени и силно критикува френското предложение.

По думите на Троказ въпросът за датата за присъединяване на Северна Македония към ЕС не е ключов, защото отговорът би бил, че това трябва да стане колкото може по-бързо.

„Но трябва да бъдем подготвени, 2030 г. е възможност, която бих поставил като перспектива и тя трябва да бъде амбиция за всички нас. Трябва да работим за по-бързо разширяване, но за това е важно от една страна Европа да ви помогне, и ще ви помогне с подкрепа, а от друга страна вие също да имате необходимост да работите за реформите. Това е двустранен процес, но е важно той да завърши реално, бързо и успешно“, каза Троказ.

 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини