От х:

Днес в x:

Боевете в Северодонецк и другаде в Източна Украйна стават по-тежки

Боевете в Северодонецк и другаде в Източна Украйна "стават по-тежки", написа днес в "Телеграм" украинският губернатор на Луганската област Сергий Гайдай, предаде ДПА.

"Но нашите войници удържат врага от три страни едновременно. Те защищават Северодонецк и не позволяват напредване към Лисичанск", допълва той. По думите му в Лисичанск, разположен срещу Северодонецк на отвъдния бряг на реката, има много ранени. 

Вече седмици наред индустриалният град Северодонецк е във фокуса на войната. Ако защитата му бъде сломена, това ще бъде голяма победа на руските сили, която би им разчистила пътя да превземат още територии в Донбас, отбеляза ДПА.

В разпространен днес доклад на британското разузнаване се твърди, че руснаците вече контролират голяма част от Северодонецк. Градът е още по-изолиран, защото мостовете, които го свързват с неговия град близнак Лисичанск, са взривени. "Тактиката на Русия за военни действия в градски условия, която разчита на тежка артилерия, е причинила много големи косвени жертви в града", се казва в днешната сводка на министерството на отбраната в Лондон.

По данни на украинското правителство около 540-560 цивилни се намират в бомбоубежище в химическия завод "Азот" в Северодонецк. Според британското разузнаване по всяка вероятност руснаците ще се съсредоточат върху "Азот", а украинските сили ще могат да оцелеят под земята.

Тази сутрин Москва предложи евакуация на цивилните от Северодонецк, но не към територия под украински контрол, за което настоява Киев, а на окупирана от тях земя. Освен това руската страна приканва защитниците на Северодонецк да се предадат, като обещава, че животът им ще бъде запазен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини