От х:

Днес в x:

Премиера в столицата на документалния филм „Софийските години на Мустафа Кемал 1913-1915“, публиката аплодира лентата права на крака

Изображение 1 от 3

    Премиера на документалния филм „Софийските години на Мустафа Кемал 1913-1915“ се състоя в Централния военен клуб в столицата. Автори са Нехиде Дениз и Уфук Каракаш. Мястото на прожекцията не бе избрано случайно. Бащата на турците е обичал да посещава Централния военен клуб в годините , когато е бил военен аташе в София. В лентата се включиха известни историци и общественици от България и Турция. От Ардино участва Селяхтин Карабашев. След прожекцията публиката стана на крака и бурно аплодира авторите. Тя изслуша с вълнение и изпълнение на живо на композитора на музиката към документалния филм Мурат Евгин.

    Гости на събитието бяха българският цар Симеон II, президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ и неговия заместник Бейхан Мехмед,председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатът от Меджлиса проф.Юксел Йозкан, известния турски професор Левент Каяпунар, който е изселник от страната ни и други.

    В приветствието си посланичката на Република Турция в София Айлин Секизкьок подчерта, че Мустафа Кемал Ататюрк е работил изключително активно като военно аташе в София в периода 1913-1915 г. От тогава привилегия е за всички турски дипломати да работят в нашата столица. В София Бащата на турците е прекарал едни от най-щастливите си дни. Създал е приятелства, които са прерастнали в приятелство между България и Турция. След неговата мисия България и Турция не са воювали ,а днес са и съюзници. Дипломатът цитира знаменитите слова на Ататюрк:“Турция и България трябва да бъдат приятели.Който е срещу България,той е и срещу Турция“.

    Премиерата на филма е част от Дните на Ататюрк в България. Предстои и изложба на архивите на двете страни.

    Филмът бе показан за първи път в Деня на възпоминание на Ататюрк, който се чества още и като Ден на младежта и спорта в югоизточната ни съседка.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини