От х:

Днес в x:

23 са скривалищата в Хасковска област, но нито едно от тях не е пригодно в момента

    „Никой не очаква над България да падат бомби. България е член на НАТО. Никой никога в исторически план не е нападал натовска държава, така че няма нужда да се създава истерия около бомбоубежищата“. Така коментира нашумялата през последните седмици у нас, покрай войната в Украйна тема, шефът на областната противопожарна служба в Хасково комисар Николай Вълчев.

    Той посочи, че оповестеният списък до момента на скривалищата в страната съдържа само тези, които са годни за незабавна експлоатация. Те са разпределени в четири категории на пригодност. Тези в Хасковски регион са 23 и са разписани към трета категория, а това означава, че се нуждаят от ремонт. Това е и причината Хасковска област да не присъства в този първоначален списък, обясни комисар Вълчев. И припомни, че по-рано днес беше съобщено, че списъка и електронния регистър, който ще заработи, ще бъдат обновявани на всеки две седмици. В тях ще влизат всички скривалища, които тепърва се привеждат във вид за ползване.

    В Хасково имаме такива скривалища, които са със здрави стоманобетонни конструкции, каза комисар Вълчев, а по думите му това е най-ценното на едно скривалище. В същото време обаче призна, че в строените в Хасково през 30-е, 40-е и 50-е години на миналия век скривалища отдавна не са влагани пари за поддръжка.

    В миналото е имало екип към Гражданска защита, който е отговарял специално за състоянието на тези укрития. По думите на комисар Вълчев вентилациите на укритията сега не могат да бъдат поддържани, тъй като са съветски и отдавна за тях няма части, а освен това са и морално остарели. Същото се отнася и за генераторите в тях. Трябва да се изградят нови съоръжения, за да бъдат наистина годни за по-дълго ползване и защита на населението, а инвестицията е доста сериозна за това. Ако се вземе решение за възстановяване, държавата ще отпусне средства и те ще бъдат ремонтирани, стана ясно още от думите му.

    Той обаче успокои: „Хипотетично, ако изпаднем в ситуация да очакваме бомбандировки, подаде ли се сигнал за въздушна атака, тези укрития могат да бъдат отворени и за кратко и до преминаване на опасността населението да бъде насочено към тях“.

    Всяка една сграда, построена след 1960 година, която има хоризонтална стоманобетонна конструкция е годна за бомбоубежище, добави още той. И разясни, че това се отнася и за мазетата на панелните блокове, които са и пригодени и като противорадиационни укрития. Но това само при условие, че са в определен вид-с външни капаци и врати с херметично затваряне. А задължения на хората, които живеят в тях, е да ги поддържат във вид, в който могат да ги използват надеждно при нужда. Той е категоричен, че засега няма ситуация, която да налага подготовка за влизане в тях, но даде пример, че ако се наложи, самият би използвал мазето на блока, в който живее.

    За скривалищата, като тези под „Младежки хълм“ в Хасково, комисар Вълчев каза още, че за последно са проверявани през 2021 година.

    До входовете им обаче е видно, че не може да се стигне и отдавна вратите им не са били отваряни.

    Днес по предписание на Гражданска защита община Хасково изпрати екип на „Екопрогрес“ за да разчисти един от входовете на скривалището под хълма, което беше запушен от саморасляци и боклуци. От този вход преди години се влизаше в укритието, част от което беше дадено на частник и в него имаше разположени стрелбище и заведение. До днес, преди почистването, достъпът беше труден.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини