От х:

Днес в x:

Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда "Николай Хайтов" за 2021 година

Изображение 1 от 4

    Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда „Николай Хайтов” за 2021 г. Церемонията по връчването й се проведе днес в община Смолян.
    Наградата се присъжда за написаните от него предговори в многотомното издание на творчеството на Хайтов в Издателство „Захарий  Стоянов”, за страстната му публицистика и множеството статии в периодичния печат, посветени на големия български писател. Иван Гранитски е  член кореспондент на БАН, поет, публицист, издател и общественик.
    Секретарят Момчил Николов връчи наградата на известния творец и го поздрави от името на кмета Николай Мелемов. „ За мен тази награда е висока чест. Приемам я  като дейност на издателството Захарий Стоянов“, посочи Гранитски. Той отбеляза, че са издадени 17 тома на Николай Хайтов. Носителят на приза благодари  на Община Смолян за учредената награда.
    В рамките на конкурса беше присъдена и грамота на Красимир Димовски от гр.Пловдив за сборника му „Момичето, което предсказваше бъдещето”.
    Церемонията по награждаването започна с изпълнения на състав  от ФА „Родопа“. Наградата се връчва по идея на Община Смолян и Съюзът на българските писатели /СБП/.
    Председателят на СБП  Боян Ангелов  благодари на кмета Мелемов за учредяването на наградата, както и за доброто взаимодействие със СБП. Той благодари за активната творческа дейност  на  председателя на дружеството на СБП в Смолян Светозар Казанджиев. Ангелов  обяви, че за Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и Община Смолян даряват 150 книги от издателствата „Захарий  Стоянов“ и „Български писател“.
    Професионалното жури, което определи носителите на литературната награда за 2021 г. бе с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и членове: Иван Есенски – поет, редактор на в. „Словото днес“; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д. ф. н. д-р Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Филиал Смолян и Цветанка Илиева – ст. експерт в Община Смолян.
    Секретарят Момчил Николов прочете решението на Общинския съвет в Смолян, с което се определя наградата за 2021 г. да е в размер на 500 лв.  
    Церемонията по връчването й се водеше от актьора Румен Бечев. Той прочете есето  „Българолюбецът от Родопите“ с автор Светозар Казанджиев, носител на наградата -2008 г., посветено на Николай Хайтов, публикувано в сборник  „Родолюбецът“.
    На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, представители на културни институции и граждани.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини