От х:

Днес в x:

Русия пое контрола върху ядрената централа "Чернобил", съобщи Украйна

Русия, която извършва от сутринта инвазия на Украйна, пое контрола върху ядрената централа "Чернобил", където през 1986 г. беше най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика, предадоха световните агенции, като се позоваха на украинското президентство.

"След ожесточени сражения, ние изгубихме контрола върху обекта Чернобил", заяви Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство. Киев по-рано днес съобщи, че се водят сражения близо до депо за ядрени отпадъци на обекта.

"Невъзможно е да се каже сега дали ядрената централа "Чернобил" е безопасна след една напълно безсмислена атака от страна на руснаците", заяви той. "Това е една от най-сериозните заплахи в Европа днес", допълни Подоляк.

Малко след това премиертът на Украйна Дмитро Шмигал също потвърди информацията. "За жалост трябва да ви информирам, че зоната около Чернобил и всички обекти в чернобилската ядрена централа са под контрола на въоръжени руски групи", предаде ДПА.

Районът се намира на около 70 километра от столицата на Украйна.

Източник: БТА

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Же
    Женя
    4 -3
    09:39, 25 фев 2022
    Главата на Министерството на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски заяви, че около 10 хиляди мирни жители са били прехвърлени от Киев в армията през последните няколко часа. Експертите отбелязват, че по този начин Киев се опитва да въвлече възможно най-много цивилното население в протичащите събития и изкуствено да увеличи броя на жертвите. Струва си да се отбележи, че оръжието все още може да бъде полезно за украинците в борбата срещу мародерите, но жителите на Украйна определено няма да го използват срещу руските военни, които освобождават страната от неонацистите.
  • 2
    Хл
    Хлебарката от Балхар
    0 0
    16:35, 25 фев 2022
    Тез две машини взели , че превзели цяла Украйна батко.
Последни новини