От х:

Днес в x:

Необходим е механизъм за оценка на мигрантите като сито за интерграцията им

    Необходимо е скорошно въвеждане на единен механизъм за целия ЕС за оценка на мигрантите и преценка кои профилни групи могат да остават на територията на Евросъюза. Това мнение изказа по време на конференцията "Български гласове за Европа - ЕС и миграцията", организирана от БТА в Хасково, областният управител на Хасково Катя Панева. Тя подчерта, че за региона на Хасково, през  чиято територия минава един от преките пътищата на миграцията от Азия и Близкия Изток към страните от Европейския съюз и като една от външните граница на еврообщността, темата е особено чувствителна. С прилагането на подобен механизъм ще има по-ясна представа кои от хората от трети страни биха били полезни с включването си в нашата икономика в посока тя да се развива, посочи Катя Панева.

    В този контекст директорът на Регистрационно-приемателния център в Харманли Славчо Янев изнесе данни, според които, от пребиваващите в момента мигранти на територията на лагера -1400 души, около 50 работят. Част от тях са ангажирани от фирми в Харманли, други работят в Хасково, има хора на работа и в Асеновград и Пловдив. Има предложения за набиране на десетина души от Центъра от шивашка фирма от Северна България. Той посочи, че към организираната трудова борса в мигранския център, който е от отворен тип, интерес са проявили 15 работодатели. Особено през летния период има доста търсене на кадри сред мигрантите за работа в хранително-вкусовия бранш. 

    Изнесените данни отговарят на част от най-важните, начертани по време на дискусията посоки, сред които е интеграцията на мигрантите, оставащи на територията на България, но и намиращи своя дом в други от европейските държави.

    Трябва да има общоевропейско решение за един общоевропейски проблем, категоричен е българският евродепутат Андрей Новаков, който се включи в дискусията онлайн.

    „Европейският съюз не може да бъде докрай световен лагер на всеки, който иска да дойде и да се засели тук“, коментира той и посочи, че ЕС изчерпва ресурса си, в който може да приеме хора от трети страни. Затова трябва да се мисли в посока не само как страните-членки на ЕС да инвестират в подобряване условията на хората от страните в Африка и Азия с цел да осуетят тяхното идване към Европа, а трябва да се действа с ясна позиция по външната политика на Евросъюза. Трябва да се говори в един глас, в противен случай ще бъдем икономически гигант и политическо джудже, подчерта българският евродепутат. В този контекст той посочи, че страната ни доказва, че може да осъществи надеждната охрана на една от външните граници на ЕС, а пък това е добър повод да се говори за ускорени темпове за влизане на България в Шенген.

    Чрез интерактивна връзка се включиха и други двама от българските депутати в Европейския парламент-Ева Майдейл и Радан Кънев.

    „Докато ЕС сме богати и сигурни, ще бъдем интересни за мигрантските потоци“, заключи Кънев. Според него две са плоскостите, на които се води дебатът за миграцията и ЕС – ценностната система на Еврообщоността, в която се включват принципите на хуманизма и международните договори, но от друга страна е прагматична, която защитава тезата, че без мигранти сме обречени, нямаме работна ръка и имаме нужда и полза от тях.

    Темата за миграцията е една от тези, по които най-трудно ще се постигне съгласие в Европейския съюз  и темата какъв да бъде пътят за бъдещето на Европа. Това заяви евродепутатът Ева Майдел.

    Според друг от участниците на конференцията, който се включи от залата-Иван Тошев, е необходимо повече разбиране в Европа откъде идва проблема с бежанците. Според него страната ни не е подготвена за справяне с проблема за мигрантите, а преселението на толкова много хора може да бъде с опасни последици.

    По време на дискусията кметът на Хасково Станислав Дечев, който също беше сред участниците в нея, постави по-различен акцент по темата.

    Той припомни, че Хасково е израснал през миналия век всъщност като като град, развиващ се благодарение на мигрантите. Днес има цели квартали с наследниците на заселници- тракийски, македонски бежанци, а в последствие и еврейски семейства. В този смисъл в Хасково говорим за миграцията със знак плюс, каза Станислав Дечев. В града чрез този процес идват хора с нова енергия, с нови знания. Кметът на Хасково подчерта, че целта на местната власт е да направи градът по-приветливо място за живеене, така, че и онези негови жители, решили преди време да се преместят другаде-в по-големите райони на страната или извън нея, сега да се върнат отново в Хасково. И тук да намерят добри условия да живеят, работят, инвестират и да се развиват. Такава тенденция вече се забелязва, подчерта Станислав Дечев.

    Станислав Дечев посочи, че за него като кмет е на фокус миграцията с позитивен знак. "Тази, която ще доведе хората с нова енергия, със знание, с амбиции. Когато говорим за ЕС и за миграцията мисля, че икономическата миграция е важна за нашия град, за да завръща", коментира още кметът по време на конференцията в Хасково.
    Конференцията "ЕС и миграцията" е организирана от БТА в рамките на инициативата "Български гласове за Европа" с подкрепата на Европейския парламент и е седмата поред в страната. Сред темите на събитието са политиките на ЕС и България по линия на придвижването на големи групи граждани от трети страни към държавите от ЕС, техният прием, пребиваване и интеграция. Освен глобалните проблеми по темата "Миграция" се включват и техните измерения в Хасковска област, която географски се намира на пътя на потоците от чужденци.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Dd
      dd
      12 -1
      14:46, 31 яну 2022
      В момента,в който Германия отчита 36 милиарда евро загуба,заради неуспешната интеграция на бежанци,в България тепърва ще ни замотават.Провали се и кампанията за вкарване на бежанци във немски ВУЗове,както и незначителни резултати от езиковите курсове.Прекият път на бежанци към трудовият пазар, се оказа с ефективност от 1.8 процента.Напомням,че на тях им се осигуряваха работни места във фабрики,поща,дори администрация и армия.В същото време на източноевропейци бяха отказвани помощи и съдействие от властите.
    • 2
      Че
      ЧЕТЕТЕ ЛИ ВНИМАТЕЛНО
      10 -1
      15:09, 31 яну 2022
      Щяха да ги връщат а сега - сито за оставане. За чии интереси работи тази госпожа ? За народни или за отвъдокеански. Да не си мисли че заради нейната алчност народа ще я търпи нея и семейството и. Ще има възмездие
      • !
        !
        6 -1
        16:40, 31 яну 2022
        Тя работи в интерес на промяната, това е промяната, а не това което ние си мислехме и очаквахме. Промяната Продължава И Така Нататък.
    • 3
      Бо
      Ботев
      7 0
      19:01, 31 яну 2022
      От какво разбира Станчо тъпото та дава мнение.А смешната областна управителка какво се е изпуснала.Този брадат козел който е шеф на лагера в Харманли дали е замесен в далаверата която се въртяла там,така се говори.Нека службите да проверят.
    Последни новини