От х:

Днес в x:

Корнелия Нинова: Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията

Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията, изцяло нов, самостоятелен закон по тази тема. Това обяви на пресконференция вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която се срещна с представители на организации в защита на потребителите, за да обсъдят темата.

Министър Нинова съобщи, че ще има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията и изтъкна, че досега такъв не е имало. Регистърът ще се води в министерството от Комисията за защита на потребителите. Ще има изисквания към фирмите, които се занимават с тази дейност за 500 000 лева капитал, в предмета на дейността им да е вписано, че ще се занимават с тази дейност, членовете на управителните органи на такива компании не трябва да са осъждани и срещу тях не трябва да има наказателни преследвания за престъпления от общ характер.

Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме. В оборот са 4 млрд. лева по този въпрос, наясно сме каква сила имаме срещу себе си и какво може да последва от това, което започваме да правим. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем, заяви вицепремиерът и допълни, че хората имат нужда от тази закрила, имат нужда да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и семействата им.

Кредиторът, който прехвърля вземането, трябва писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. Длъжникът може да предяви претенциите, като ще може да оспори това вземане.

Ще се забранят действия за събиране на вземанията чрез тормоз, обида, телефонни повикване от 20 ч вечерта до 7 часа сутринта.

Новият кредитор, който придобие вземането води и поддържа регистър на цялата писмена документация с длъжника.

Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба до 10 до 50 000 лева.

В закона се предвижда още новият кредитор да няма право да иска от потребителя каквото и да е плащане, различно от сумите уговорени в договора с първоначалния кредитор. За спазването на правилата е предвидено съдействие от органите на МВР.

Има случаи, в които вземането е за една сума, а този, който отива да събира вземането е натоварил сумата с всякакви такси за услуги и т.н. Има случаи, от които от 10 лева, изведнъж човек се оказва, че дължи 500 или повече лева, изтъкна Нинова. Хората имат нужда от закрилата, за да видят, че има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства, подчерта икономическият министър.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    La
    LA PIOVRA
    1 0
    08:43, 21 яну 2022
    Колекторите ако не сте разбрали, бизнеса ви е под контрола на доня Корнелия искате да работите ще плащате % от всичко което изкарвате ако откажете :-D ще спите при рибките ще плувате на дълбоко с бетонни ботуши капиш. :-D
Последни новини