От х:

Днес в x:

Радослав Рибарски: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани и временната комисия за енергийната комисия имаше за цел да разисква и разглежда проблемите в сектор "Енергетика". Всички партии с експерти на паритетен принцип да изкажат своите мнения, но дискусията тръгна в друга посока. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на временната комисия за енергийната криза, след като се наложи приетият вчера мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван днес.

Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, прието. Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект, обясни Рибарски.

Мораториумът не беше структуриран правилно, но се гласува и прие с доста голямо мнозинство. Веднага след като гласувахме, свиках извънредната комисия, тъй като мораториумът не може да остане безсрочен, смята председателят на временната комисия.

Смятаме, че това е едно решение, натоварено с доста социални очаквания, което трябва да получи време за разискване, допълни Рибарски.

Той подчерта, че членовете на КЕВР също са с изтекъл мандат от доста време. Обясни кои въпроси трябва да се анализират и решат за времето до 31 март, какъвто се предвижда да е срокът на мораториума.

За тези три месеца ще набележим мерки. Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане.

Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци.

"Топлофикация София" е общинско дружество, коментира още Рибарски, като припомни, че дружеството е получило доклад, който ясно показва къде са възможностите за висока ефективност и обновяване на топлопреносната мрежа. Според него, това е поредният анализ, който не води до ясни действия. При една потенциална авария, много хора ще минат на електроенергия за отопление. Това също е риск и този проблем трябва да бъде разгледан в нашата комисия, коментира още Рибарски.

Относно кризата с високите цени на тока за бизнеса, той заяви: Разбираме тревогите на индустрията.

Голяма част от тях поемат високите цени, те са изцяло на борсов пазар, зависят от цените в целия регион, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна ситуация е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният период не очакваме да подобри цената, но напролет се очаква проясняване на цялата ситуация, смята Рибарски.

Подпомагане на бизнеса трябва да има и тази дискусия също предстои, подчерта той.

Беше повдигнат въпросът за ДДС ставките в комисията. Вижда се, че той не постига голям ефект. Предстои да видим реално сметките какво ще покажат, допълни Рибарски. Засега ценовите нива се задържат. Инфлационният натиск идва именно от високите нива на енергийната борса, обясни експертът.

Относно изтеклият мандат на председателя на КЕВР, той заяви, че и този въпрос предстои да бъде разгледан, да се разгледат кандидатури и да се приложи нов мандат.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини