От х:

Днес в x:

Президентът не е длъжен да се отчита пред никого

За реакцията си президентът беше предизвикан. Той е обявил, че няма да се произнася за действията на правителството в първите 100 дни от работата му. Но има събития, които поставят под съмнение договорености, постигнати след дълги преговори, както и въпроси за сигурността на страната.

Това каза ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента, в сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин". Той обясни, че статията на президента е била планирана, но острият й тон е бил предизвикан от резултатите от срещата на българския премиер с руския му колега.

Във връзка с инцидента в Охрид Колев каза, че президентът Първанов е бил длъжен да отиде на място. Държавният глава е изпълнявал конституционното си задължение да поддържа връзка с обществото.

"Президентът не е длъжен да информира когото и да е за своите действия", заяви Колев. Според него българските министри са си свършили много професионално работата в Охрид. "Те трябваше да направят много тънък баланс между лоялност и почтеност и аз искам да ги поздравя, че благодарение на тяхната интелигентност направиха това нещо", подчерта той. Министрите са посочили, че причините за забавянето на полета от Охрид за София са били технически. Колев каза, че няма механизъм за въздействие върху македонските летищни власти.

Заместник-министърът на външните работи Марин Райков заяви в същото предаване, че в Охрид той и министрите на здравеопазването и на транспорта са имали възможност да проведат някои срещи, от които са се отказали, заради тежкото състояние на пострадалите. Малко преди 20.00 ч. вечерта е започнало бавене на полета на самото летище.

Министрите са настоявали за ускоряване на процедурите от страна на местните власти. От ръководството на летището са казали, че няма да започнат процедурите, докато не кацне един определен самолет. Райков обясни, че им е било разяснено, че се чака самолетът с президента.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини