От х:

Днес в x:

Тома Белев:Политиците ни се откъснаха от обикновените хора,загърбиха и природата!

    Тома Белев е кандидат за народен представител от листата на коалиция „Демократична България” в Девети кърджалийски многомандатен район.Роден и израстнал в Кърджали.Той е изявен защитник на природната среда.Общински съветник от коалиция „Демократична България”в СОС.

    -Г-н Белев,вие отдавна сте напуснали Кърджали. Какво Ви накара да се върнете в родния град чрез политиката?

    - От седми клас знаех къде искам да работя – в национален парк или резерват. Затова и завърших Лесотехническия институт – през 80те години само в него се преподаваше екология. През 1991 година току що завършил се появих при колегата Кольо Сидеров (известен лесовъд, тогава управляваше регионалната дирекция по горите) с желанието си да работя за защитените територии. Тогава той ми каза „ Томе, няма такива работни места не само в Кърджали, но и никъде в България“. Този отговор ме върна в София с желанието да създавам защитени територии и екипи, които да ги пазят и управляват. През 1993г. започнах работа в Комитета по горите и бях първият държавен служител, в чиято длъжност пишеше „опазване на биологичното разнообразие“. През следващите години се занимавах със създаване на защитени територии и техните администрации. Сега вече имаме достатъчно обявени защитени територии, но държавата все още малко се грижи за тях. Повечето са защитени само на хартия. И за да се промени това, реших да се кандидатирам за народен представител. Защото знам какво и как да променя, след 30 години занимания в тази област. Защо в Кърджали? Защото родният край си е роден край, а и Източните Родопи са най-красивата и разнообразна планина за мен и обичам срещите с хората тук.

    -Вие сте природозащитник, специалист по опазването на зелени територии. Имат ли Източните Родопи нужда от такава грижа?

    -През годините три пъти съм правил предложения за създаване на природен парк в Източните Родопи, който да защити горите и ландшафта им. Първият път беше още като студент през 1990 г, когато успях да убедя временните общински управи на всички общини в Кърджалийски окръг да подпишат меморандум за парка. След това през 1998 и 2004 г. За съжаление Министерството на околната среда направи всичко възможно това да не се случи. Световната практика показва, че  защитените територии създават трайна заетост, устойчиви работни места, развитие на туризъм и повишено качество на живот. Не случайно над 50 % от територията на Германия попада в различни защитени територии. Колкото е повече развита една държава, толкова е по-голям делът от природата и под защита. Няма друга планина в България, като Източните Родопи, която да съхранява толкова много биологични видове, археологически обекти и природни забележителности. При нас ландшафта се променя на всеки двеста метра пешеходен маршрут. И да, това природно богатство  трябва да се опазва и използва по устойчив начин и да създава работни места.  

    -Достатъчно ли се опазва зеленото богатство на България? Има ли Асоциацията на парковете в България стратегия в тази насока?

    -Трябва да се знае, че горите у нас се увеличават като площ, но имат сериозни проблеми със здравословното си състояние произтичащи от все по-дълги засушливи периоди, увеличеното разпространение на местни и инвазивни вредители, липсата на достатъчно охрана и като цяло намалените разходи за тяхното опазване. За последните десет години разходите от бюджета за опазването и управлението на горите са намалени три пъти, а това води само до проблеми. За една трета от държавата, заета от гори,  народното събрание отпуска по-малко от 30 милиона лева годишно, което е под една хилядна от публичните средства. Нашата асоциация е ангажирана в обявяването на нови защитени територии и вековни дървета, обучение на специалисти и граждански активисти и промяна на нормативната база. През 2008 година започнахме с разработването на ръководство за стопанисване на горите в Натура 2000 мрежата, които доведоха до обявяването на над 1 милион декара стари гори като острови на дивата природа, в които не се сече. Тази инициатива през 2020 година спечели голямата награда на ЕК за Натура 2000 и стана част от новата зелена сделка. Това показва, че България може не просто да следва европейските политики, но и да ги създава. Гордея се, че работим с най-добрите учени и практици лесовъди, биолози и еколози за да променяме България.

    -Много се говори в страната за развитие на селски туризъм, който да е близо до природата. Успяваме ли да го правим на национално и регионално ниво?

    -България има огромен потенциал за различните нишови туристически продукти – селски, екологичен, винен, културен и други подобни. За съжаление независимо, че приносът им в БВП на България се увеличи многократно, държавата не подпомага тяхното развитие. Всички си спомняме случаят „къщи за тъщи“, включително с настоящият кандидат президент Мустафа Карадайъ, чиито брат, шурей и балдъза са получили средства за къщи за еко и селски туризъм. Това не е начинът да развиваме туризма. В Източните Родопи има огромно търсене за места за настаняване и малкото места са доста често запълнени. На мен ми се е случвало да не намеря свободни места в дестинации като Маджарово, Ивайловград, Крумовград за семейните почивки.

    -Вие сте общински съветник от коалицията „Демократична България” в Столичния общински съвет. Каква е каузата която сте приели от „Демократична България”?

    -В Столичният общински съвет съм поел ангажименти за действия за опазване на дърветата в градовете, чистотата на въздуха, управлението на отпадъците и презастрояването. Там много често се натъквам на лоши или неясни закони. В този смисъл имам подготвени промени на десетина закони, като законите за устройство на територията, за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие, за водите и т.н., които мога да внеса още в първия ден на следващия парламент и да ги защитя пред колегите си.

    -Каква кауза за Кърджали и областта,която  бихте отстоявали в Народното събрание?

    -Обходът на града. Във Висшия екологичен експертен съвет на Министерството на околната среда бях единственият, който гласува срещу решението да се допусне, че е екологично транзитът през града да преминава през центъра му, край болницата, училища и детски градини. За съжаление тогава даже представителят на община Кърджали го подкрепи.  Друга кауза за мен са зелените площи в градовете, опазването на горите, намаляване на презастрояването и на отпадъците – теми, които са актуални за всички градове, включително Кърджали.

    -Кърджали имаше председател на парламента, министри на туризма,културата и земеделието,но въпреки това липсва ясна стратегия за опазване на околната среда и пълноценно използване на природните ресурси.Защо според вас е така?

    -За съжаление управляващите  политици от последните двайсет години се откъснаха от обществото ни – те живеят в затворени комплекси, пътуват със служебни автомобили, почиват по екзотични дестинации и сметките им се плащат от нашите данъци. Те просто не виждат проблемите пред обикновения човек, пред малкия и среден бизнес и пред природата, а когато не ги виждат – не ги и познават. Стратегическите документи за България, които приемаха,  са изключително слаби и непрофесионални. За подобни текстове бих скъсал даже и студентите си, когато преподавах. Те се пишат само за да се отбие номера и да се покаже някаква активност на хартия или да се метне прах в очите на еврокомисията и съдебните власти. На нас ни трябват политици, които ползват градският транспорт, БДЖ и ходят по улиците и сред хората без охрана.

    -Какво послание бихте отправили към своите съграждани в навечерието на вота?

    -На първо място да гласуват, защото само гласът им може да започне промяната на България. На второ място бих отправил апел за повече доверие и емпатия към съседите и хората около тях. За съжаление идва тежка зима с удвоени цени на електроенергия и стоки и много от българите няма да могат да си позволят даже да се отопляват или хранят нормално – над 40% от домакинствата и сега попадат в групата на енергийно бедните и социално слабите. Ние от Демократична България имаме политики в тази област, но който и да състави правителство ще трябва да забрави за големите обещания, магистралите и скъпите ремонти и да насочи всичките си усилия към създаване на предпазни мрежи за омекотяване на кризата за гражданите, микро и малкия бизнес и здравеопазването. Но даже и да създадат бързо тези мерки пак ще има нужда от взаимопомощ и емпатия към най-застрашените. За да можем да оцелеем като общество.

    Въпросите зададе:Георги Кулов

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини