От х:

Днес в x:

Колко далеч от Слънчевата система има вода

Наличието на вода под някаква форма в настоящия или минал момент е един от основните фактори, по които изследователите преценяват дали даде планета евентуално е годна за живот. Напоследък цялото внимание е насочено предимно към Марс, но това не значи, че любопитството и към други части от Космоса е секнало.

Астрономи от University of Illinois at Urbana-Champaign откриват доказателства за водни молекули, направени от водородни и кислородни атоми, в древната галактика SPT0311-58. Тя датира от времето, когато нашата Вселена е била само на 780 милиона години.

Тези признаци на вода са най-отдалечените от Земята, открити досега - на цели 12.8 милиарда светлинни години. За откриването им е използван ALMA (Atacama Large Millimeter/submilimeter Array). 

Най-мощният и най-голям наземен телескоп в света е разположен на 5000 метра надморска височина в едно от най-сухите места на нашата планета - пустинята Атакама в Чили. Стойността му е 1.2 милиарда долара и е в употреба от 2013 г.

Астрономите предполагат, че "молекулярната вселена е започнала много рано", преминавайки бързо от хелий и водород, или хелиев хидрид, към по-сложни комбинации. Елементите, които са по-тежки от хелия и водорода, се сливат в ядрото на звездата, когато тя е към края на живота си.

Затова и предположенията са, че първите звезди са се образували и са умрели в рамките на 800 милиона години. Това от своя страна е довело до създаването на всичко, което знаем днес, включително Земята, Слънцето, Слънчевата система и самото човечество.

Изучаването на първите галактики, които са се образували във Вселената, помага на учените да разберат по-добре нейното раждане, растеж и еволюция, предава Daily Mail.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини