От х:

Днес в x:

Д-р Димитър Пампоров /“Изправи се БГ! Ние идваме!“/: Чрез добри инфраструктура и комуникации можем да спрем обезлюдяването на родопските села“

Изображение 1 от 4

    - Д-р Пампоров, вие сте практикуващ ветеринарен лекар с над 18 години стаж, председател на Българския ветеринарен съюз за област Смолян, притежавате малък семеен бизнес. Кое ви накара да се захванете и с политика и да се кандидатирате на народен представител?
    - Аз съм член на местната Коалиция за развитие на община Смолян, която е съставена от представители на бизнеса в региона. Всички ние бих искали да допринесем за промяна в нашата община и в нашия град, така че да бъдат привлечени повече инвестиции и повече млади хора. Аз живея и работя в Смолян. Тук е моето семейство, моя бизнес и бих искал хората в моя град да живеят по-добре, по-спокойно, да има повече перспектива за младите хора, които да се завръщат тук, след завършване на образованието си.
    - Бихте ли се представили с няколко думи?
    - Завършил съм Ветеринарна медицина в Стара Загора, след което за една година специализирах в САЩ. След завръщането си в България, започнах работа в с. Върбина, община Мадан, където, в продължение на 12 години, се занимавах с едри селскостопански животни. Впоследствие, заедно със семейството ми, се преместихме в гр. Смолян и създадохме малък семеен бизнес – зоомагазин с ветеринарна амбулатория. В момента лекувам дребни животни – кучета и котки. Междувременно, на граждански договор, работих и в РИОСВ – Смолян, като експерт в работата с кафявата мечка –  упояване, чипиране, поставяне на нашийници, описване на щети на хората, пострадали от набезите на кафява мечка, за да могат да бъдат обезщетени. Това е мечтата ми – да работя с диви животни. Сега обаче съм се фокусирал върху екзотичните животни. Преди няколко години направихме и първия приют в България за бездомни рибки. Това е един аквариум, в който хората могат да оставят рибките си, вместо да ги изхвърлят.
    - Д-р Пампоров, вие сте ветеринарен лекар по професия, но вече сте и обществена личност. Според вас с хора или с животни се работи по-лесно?
    - Определено с животните. Те са по-искрени. Очакват да им помогнеш, когато имат нужда и макар и да не могат да говорят, ти благодарят с поглед. При животните липсва лицемерието или подмолното отношение, които, за съжаление, са доста срещани сред хората и постоянно трябва да си пазиш гърба. Особено в тази сложна политическа ситуация.
    - Вие сте водач на листата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ в Смолян. Представихте пълна листа от осем човека. Бихте ли ни казали какви хора сте подбрали в екипа си?
    - Листата е съставена от осем човека, специалисти в различни сфери, които биха могли да помогнат за развитието на нашата област. Имаме инженер-лесовъд, като имате предвид, че това е основния поминък в областта ни към момента. В листата са строителни инженери, строителни предприемачи, хора с малък и среден бизнес, които милеят за развитието на областта. Опитахме се да обхванем повече общини в областта. Имаме представители на община Чепеларе, на община Неделино, на община Златоград, на община Рудозем, на община Девин.
    - Вашето желание е да представлявате родопчани в следващия парламент. Кои са първите три неща, които бихте направили като депутат?
    - Като един народен представител първото и най-важно нещо е да се вслушвам в народа, в гласа на родопчани. Както ви казах общо осем човека сме в листата. Всички ние работим и ще работим като екип. Като представители на различните общини, те са наясно с основните нужди и потребности на хората в тях. Така че те ще бъдат моите очи и уши. Второто нещо, което може да направи един народен представител, е да се опита да се справи с демографската криза, която, особено в Родопите, е голяма. Бих предложил проектозакон за индексация на пенсиите и заплатите в планинските райони. Освен това бих предложил законопроект, с който да се дава предимство на местните фирми, които да снабдяват различните ведомства в региона, подчинени на министерствата, с различни консумативи. Трябва да се наблегне и на инфраструктурата в региона. От години слушаме за рехабилитация на пътя между Асеновград и Смолян, единствената пътна връзка на областта ни с вътрешността на страната. Мисля, че е време да се направи всичко възможно, за да може този проект час по-скоро да бъде реализиран.
    - Вие живеете и работите в Смолян, както казах в началото, имате малък семеен бизнес. Какво не ви харесва в нашия град и в региона и мислите ли, че ще имате сили да го промените?
    - На първо място обезлюдяването. Колкото и клиширано да звучи, живеем в райско кътче. Място изключително спокойно, красиво и благоприятно за отглеждане на деца. Младите хора обаче напускат нашия град и то е разбираемо, защото търсят по-добри условия за живот. За да останат тук, те трябва да имат стабилна и добре платена работа, сигурни доходи. Знаем, че това няма как да стане с някаква тежка индустрия. Затова трябва да помислим за връщане на хората към селата. Те трябва да станат привлекателни за младите. Живеем в 21 век – времето на интернета и високите технологии, които дават възможност на все повече професии да се упражняват дистанционно. Една от идеите ми е всички села да бъдат снабдени с добра интернет връзка, така че хората, които работят дистанционно, да могат да го правят от тук. Разбира се трябва да се помисли и за инфраструктурата до тези села. Пътищата до повечето от тях са в окаяно състояние. Така че инфраструктурата, пътищата и комуникациите трябва да се подобрят значително, за да могат младите хора да искат да работят и живеят със семействата си в родопските села.  
    - По какъв начин ще мотивирате смолянчани да изберат „Изправи се БГ! Ние идваме!“? Какви са основните приоритети върху които гради програмата вашата коалиция?
    - Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ имаме 31 антикризисни мерки и за нас е изключително важно след изборите да се състави редовно правителство, за да има закони, с които тези мерки ще влязат в сила. Основните ни приоритети са: намаляване на ДДС на 5 % или премахването му на сметките за ток от 1 януари до 30 април; държавата да поеме разликата между определената от КЕВР цена на тока за бизнеса – 120 лв. и средно претеглената цена на тока към момента; отлагане на плащането на сметките за ток за поне шест месеца още от 1 ноември 2021 г.; добавката от 120 лв. към пенсиите да продължи и през 2022 г.; увеличаване на втората година от майчинството докато се изравни с минималната работна заплата; увеличаване на детските надбавки от 40 лв. до 100 лв.; подкрепа за самотни родители с ваучери за храна, ток, вода, парно и газ, неотложни домашни ремонти, детегледачки и образователни услуги; намаляване на ДДС на лекарствата до 5 %, обособяване на COVID-болници, държавата да поеме здравните осигуровки на неосигурените лица; държавата да поеме ПСР-тестовете и лекарствата на Ковид-болните и незабавно издаване на сертификати за преболедуване на COVID-19, независимо кога е било боледуването.
    - Вие оптимист ли сте относно съставянето на редовно правителство след изборите на 14 ноември?
    - Нашата Коалиция сме оптимисти. Имаме вече разговори с други партии и коалиции, но всичко зависи от волята на народа и от това колко формации и с колко народни представители ще влязат в парламента.
    - Д-р Пампоров, какво искате да кажете на финала?
    - На прага на тежката зима, която се очертава пред нас, искрено се надявам Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да влезе в Народното събрание и да успеем да прокараме тези антикризисни мерки, които ще дадат глътка въздух на родопчани и на всички българи.

    Гласувайте с номер 31 от бюлетината на 14 ноември.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини