От х:

Днес в x:

Меркел: Може да се наложи Германия да евакуира 10 000 души от Афганистан

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че може да се наложи Германия да евакуира 10 000 души от Афганистан. Този брой включва 2500 афганистанци, които са сътрудничили на Германия, както и адвокати, защитници на правата на човека и всички, които са изложени на риск след като талибаните фактически са на власт в Афганистан.

Канцлерът добави също, че Германия трябва да работи със страните, граничещи с Афганистан, за подпомагане на бежанците.

Европейският съюз трябва да осигури убежище на афганистанците, които са изложени на риск от преследване у дома, написа президентът на Европейския парламент Дейвид Сасоли в Twitter.

"Разгръщащата се ситуация в Афганистан изисква единна реакция на ЕС. Тази страна се нуждае от дългосрочно и всеобхватно политическо решение, което ще защити правата на жените и ще позволи на афганистанците да живеят достойно в сигурност. Убежище трябва да бъде предоставено на тези, които са в риск от преследване", пише Сасоли.

На 17 август в Брюксел ще се проведе спешна видеоконференция на външните министри на ЕС, на която положението в Афганистан ще бъде основна тема.

Нидерландия планира няколко евакуационни полета за отстраняване на преводачи, служители на местното посолство и техните семейства от Афганистан, заяви временно изпълняващият длъжността министър на отбраната Анк Бейлевелд.

"Първият военен самолет се насочва към Кабул, за да евакуира преводачи, служители на местното посолство и техните семейства", каза тя.

"Холандия прави всичко възможно, за да извади персонала на посолството, преводачите и други хора, които заслужават нашата защита", каза по-рано временно изпълняващият длъжността премиер Марк Рюте. "Но това е много трудно."

Точният брой на хората, които ще бъдат изведени от Афганистан, не се съобщава от нидерландските власти.

Повече от 40 полета с пътнически самолети за излетели от летище Кабул за Таджикистан и Узбекистан, съобщи телевизионният канал TOLOnews.

Според медията миналата вечер, когато талибаните са влезли в Кабул, "18 пътнически самолета са заминали от Кабул за Таджикистан и 28 самолета, излетели от Кабул, са кацнали на летището в град Термез", разположено в южната част на Узбекистан.

Според канала по-голямата част от пътниците са афганистанци, служители на летищата и работници от сектори, свързани с афганистанските авиационни служби. Отбелязва се, че пристигналите с неделните полети на територията на Таджикистан са били посрещнати от посланика на Афганистан в тази страна.

Ислaмабад помага на 431 афганистански граждани, работещи в посолството на Дания, да се евакуират от Кабул, каза пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши. "Пакистан помага за евакуацията на дипломати и международната общност от Кабул, включително 431 афганистански граждани, работещи за датското правителство", пише Куреши.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    :)
    : )
    0 0
    16:45, 16 авг 2021
    България е европейския Афганистан, кръвта вода не става.
Последни новини