От х:

Днес в x:

Председателският съвет на НС не можа да реши казуса с проектокабитета на ИТН, викат конституционалисти

Председателският съвет на Народното събрание се събра тази сутрин в 8.15 ч., след като по-малко от 24 часа преди официално обявеното гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Пламен Николов, стана ясно, че изобщо няма да бъде внесен в парламента.

На Председателски съвет не стигнахме до крайно решение, защото сме в конституционен тупик, каза след срещата на Десислава Атанасова (ГЕРБ). "Няма да предлагам структура и състав на Министерския съвет в Народното събрание. Поради горното не следва да подлагате на обсъждане и гласувате моята кандидатура", цитира заявлението на Николов председателят на парламента Ива Митева.

Оттеглянето на предложението за кабинет беше отбявено от лидера на партията Слави Трифонов, след като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отказаха подкрепа. За да има правна сила, обаче, такова решение трябва да бъде обявено от самия кандидат премиер. Президентският указ, с който предложението се внася в НС за гласуване, вече бе обнародван в Държавен вестник. Това изисква гласуване в НС, обаче в тази ситуация Пламен Николов оттегли кандидатурата си за премиер.

Това отново завърта парламентарната рулетка и поставя под въпрос съставянето на правителство. Цифрите и заявените позиции показват, че трудно могат да бъдат събрани необходимите гласове за нов кабинет. Преди това обаче депутатите трябва да се справят с безпрецедентната ситуация, каквато по мнението на различни източници не е възниквала в цялата история на българския парламент.

Буквално на следващия работен ден, след като представи проектокабинета пред президента, Пламен Николов оттегли кандидатурата си за премиер по лични причини. Непосредствено преди това той заяви публично, че е печелил много битки, няма да отстъпи и знае пътя си.

Според конституционната процедура, президентът Румен Радев следва да връчи мандат на ГЕРБ като втора политическа сила. Негово е решението за кого да бъде третият мандат. БСП заявиха, че предлагат служебният кабинет да остане като експертен.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Народе???
    0 0
    14:20, 11 авг 2021
    Докато партиите на промяната разиграват шоу с водещ Слави Трифонов а партиите на статуквото гледат пляскат отстрани, служебното правителство с действието или бездействие то си оставиха цената на електроенергията да стигне рекордна цена която всички ние без значение дали гласувал или не и за кого плащаме!
Последни новини