От х:

Днес в x:

Учени бият тревога заради натрупването на микропластмаса в морските дарове

Ново проучване установи, че натрупването на пластмаса в храните може да бъде подценено. Учените бият тревога заради опасенията, че тези микропластмаси пренасят потенциално вредни бактерии като Е. coli, които често се срещат в крайбрежните води, нагоре по хранителната верига.

Изследователи от Университета в Портсмут тестват теория, че микропластмасите, покрити с биофилм (подобно на естествените водорасли), се погълнъщат повече от стридите, отколкото микропластмасите, които са напълно чисти. Въпреки че експериментът е проведен върху стриди в лабораторни условия, учените смятат, че резултатите ще бъдат подобни и при други годни за консумация морски видове, които също филтрират морската вода за храна.

Досега проучванията за тестване на въздействието на микропластмасите върху морския живот обикновено са използвали чиста, необработена микропластмаса. Това обаче не е представително за това, което се случва с микропластмасите в морската среда. Бактериите лесно колонизират микропластмасите, които навлизат в океана. В това проучване, публикувано в Science of the Total Environment, учените сравняват степента на усвояване на чиста микропластмаса с микропластмаса с покритие от биофилм от E.coli. Резултатите са били тревожни - стридите съдържали 10 пъти повече микропластмаси, когато получили мъниста, покрити с биофилм. Предполага се, че тези микропластмаси с покритие изглеждат по-скоро като храна за стридите, което обяснява преференциалното им поглъщане пред чистите микропластмаси.

Учените казват, че последиците за хранителната верига са тревожни. Поглъщането на микропластмаси е не само вредно за стридите, но засяга и човешкото здраве. Пластмасата не се разгражда в морските животни и ние я консумираме, когато ги ядем.

Микропластмасата наистина е троянският кон на морския свят, казват учените. Те не са сигурни, колко точно това може да повлияе на хранителната верига, но в вероятно, защото съществата поглъщат повече пластмаса и потенциално болестотворни организми, това в крайна сметка ще има отрицателен ефект върху човешкото здраве. Микропластмасата може да бъде механизмът, чрез който бактериите се концентрират в крайбрежните води, където се поглъщат по-лесно от мидите и могат да попаднат в хората или други морски животни.

Учените възнамеряват да изследват предаването на микроби чрез микропластмасите нагоре по хранителната верига в много по-детайлно. Те считат, че въздействието на микропластмасите е значително подценен в момента.

Monica Fabra et al, The plastic Trojan horse: Biofilms increase microplastic uptake in marine filter feeders impacting microbial transfer and organism health, Science of The Total Environment (2021). DOI: 10.1016/j.scitotenv.2021.149217

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини