От х:

Днес в x:

Кипър настоява за намеса на Фронтекс за пресичане на нелегалната миграция през Турция

Кипър настоява граничната агенция на ЕС Фронтекс да се намеси и да пресече притока на мигранти от Турция, които според кипърското правителство са докарали страната до ръба на възможностите й, съобщава Асошиейтед прес.
Освен това кипърските власти искат от ЕС да "активира всички налични механизми", за да подпомогне страната да се справи с проблема със сирийците, които пристигат или директно от Сирия, главно през пристанището Тартус, или през Ливан или Турция.

Кипърското външно министерство заяви, че Турция не е включила Кипър в програмата си за пресичане на миграционните потоци към ЕС след подписването на споразумението за това преди пет години.

Кипър освен това иска от Европейската комисия да преразпредели "значителен брой" сирийски бежанци, на които е предоставено международно убежище. "Броят им е достигнал до такива равнища, че интеграцията им в местните общности е реалистично непостижима", се казва в позиция на кипърското министерство на външните работи.

По официални данни от 2019 г. насам по море до Кипър са достигнали 1337 сирийци, като една трета от тях са пристигнали през последните три месеца. По-значителен е броят на сирийците, пристигащи от Турция. През последните две години от Турция в Кипър са преминали 3896 сирийци, като обикновено пристигат по въздух в окупираната от Турция северна част на острова, откъдето преминават през слабоохраняваната от ООН буферна зона и достигат до контролираната от международно признатото правителство южна част, където подават молба за убежище.
Според кипърското външно министерство други страни членки на ЕС биха могли да помогнат, като приемат част от тези мигранти, както беше договорено преди няколко години със схемата за преразпределение на мигранти от Гърция и Италия.

Кипърското правителство освен това ще поиска допълнително финансиране за изграждането на нов център за настаняване на кандидатите за убежище, както и временно на онези, чиито молби са отхвърлени, преди депортирането им от страната.

Броят на мигрантите, които са получили убежище в Кипър или са поискали такова, достига до 4 процента от населението.
Кипърските власти заявяват, че контролът на миграцията от северната част на острова е все по-труден, защото буферната зона не е призната граница и възможностите на властите са ограничени.

Външното министерство съобщи още, че кипърската полиция патрулира по протежение на буферната зона, където скоро ще бъдат разположени термални камери за контрол на по-отдалечените участъци.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини