От х:

Днес в x:

"Амнести интернешънъл" обвини Гърция, че депортира кандидати за убежище

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви днес, че проблемът с изтласкването на пристигащи мигранти от гръцките власти е станал толкова тежък, че дори хора, които са подали документи за убежище и са били в страната известно време, са масово задържани и депортирани, съобщи Асошиейтед прес.

Хуманитарни организации и медии редовно обвиняват Гърция и граничната агенция на ЕС Фронтекс, че отказват на хора правото да кандидатстват за убежище, което е незаконно според европейското и международното право, като често това се случва в Егейско море между Турция и гръцките острови. Гърция и Фронтекс категорично отричат да изтласкват мигранти.

В нов доклад обаче "Амнести интернешънъл" твърди, че е регистрирала четири случая, при които "засегнатите хора са били регистрирани със статут на защита в Гърция или са били в страната от дни или седмици, като са били задържани дълбоко във вътрешността й".

Единият случай според организацията се отнася до мъж от Сирия, който бил регистриран като кандидат за убежище в Гърция в края на 2019 г. Той бил задържан в град Игуменица, Северозападна Гърция, миналия юли. Според него полицията конфискувала и унищожила идентификационната му карта като кандидат за убежище, откарала го в център за задържане и след това го депортирала в Турция.

Организацията дава пример и за млада сирийска двойка с две малки деца, която се твърди, че била задържана в бежански лагер край Драма, Северна Гърция. Те били отведени в "център за задържане" или "полицейски участък", където имуществото им било конфискувано. По-късно били прехвърлени през сухопътната граница обратно в Турция.

"Амнести интернешънъл" цитира и показанията на хора, които твърдят, че са били принудени да напуснат Гърция, като пресекат граничната река Еврос (Марица), докато турските власти се опитвали да им попречат да влязат на турска територия.

Правозащитната организация призовава Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция "за нарушаване на европейското право за убежището и основните права".

"Амнести интернешънъл" освен това призовава Турция да "прекрати всички практики за принуждаване или оказване на натиск върху хора да се връщат в Гърция, включително чрез заплахи за насилие, и да извърши незабавно, независимо, безпристрастно и ефективно разследване на всички подобни твърдения".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини