От х:

Днес в x:

Отстраниха 10 кг кожен излишък на драстично отслабнала жена

Специалистите по пластична и естетична хирургия на УМБАЛ "Александровска" отстраниха 10 кг кожен излишък при пациентка с масивна загуба на тегло, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е отслабнала с над 90 кг. за период от 2 години, след бариатрична интервенция, извършена във Втора хирургия на лечебното заведение. На по-късен етап потърсила услугите на специалистите от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия (КПВЕХ) на болницата за т.нар. контуриране на тялото с премахване на увисналата кожа в областта на корема и в много други зони на тялото.

„Пациентката се нуждаеше от серия интервенции, не само от естетична, но и от функционална гледна точка, тъй като не можеше да се движи нормално, възпаляваха се кожата и меките тъкани в зоните с увиснала кожа“, разказва началникът на КПВЕХ д-р Евгени Шарков.

Първоначално екипът му решил да отстрани кожно-подкожния излишък на два етапа, тъй като наистина бил огромен по размери и по думите на д-р Шарков „извън границите на това, което е правено досега като отстраняване на тъкани в един етап“.

В хода на операцията обаче, въпреки компликациите, хирурзите успели да отстранят наведнъж цялото количество излишна кожа. По време на интервенцията е премахната и пъпна херния на пациентката от екип на Втора хирургия.

Д-р Шарков сподели, че и пациентката, и медиците са доволни от успеха на операцията и подчерта, че той се дължи на професионализма и добрата кондиция на всички участващи специалисти, и най-вече на анестезиологичния екип.

По думите му жената е била и с много придружаващи заболявания, което изисквало изключително отговорно да се преценят риска, ползите, дали въобще да се извърши операцията и в какъв обем.

Пациентката е изписана четири дни след хоспитализацията, без никакви усложнения и в добро общо състояние.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини