От х:

Днес в x:

22 °C

Съживиха древни същества след 24 000 години във вечната замръзналост в Сибир

В продължение на десетки хиляди години микроскопично същество е лежало замръзнало и неподвижно под земята в сибирската вечно замръзнала почва (пермафрост).

Но, когато учените го размразяват, мъничкото многоклетъчно животно не просто се съживява - то се възпроизвежда, показвайки, че има механизъм, чрез който многоклетъчните животни могат да избегнат увреждане на клетките по време на процеса на замразяване и да се събудят готови за живот.

„Нашият доклад е най-убедителното доказателство към днешна дата, че многоклетъчните животни могат да издържат десетки хиляди години в криптобиоза (анабиоза), състоянието на почти напълно спрян метаболизъм“, обяснява биологът Стас Малавин от Лабораторията за почвена криология в Института по физикохимични и биологични проблеми в почвознанието към Руската академия на науките.

Съществото е микроскопично безгръбначно, наречено ротифер. Тези малки водни животни живеят във водни басейни по целия свят и способността им да оцеляват при условия като замръзване и дехидратация е впечатляваща.

Предишни проучвания и експерименти показват, че те могат да оцелеят с години в състояние на криптобиоза, при което организмът поставя на пауза всички биологични функции. За замръзналото състояние се разбра, че могат да оцелеят десетилетие.

Древният арктически пермафрост е неочаквано богато находище на древни организми, оцелели хилядолетия. Сред тях са микроби като вируси, както и растения и мъх. Едно изключително възстановяване е многоклетъчен червей нематод от вечно замръзналата почва на възраст над 30 000 години.

Възстановяването на многоклетъчното ротифер, сладководен вид от рода Adineta, предполага, че възстановяването на нематода не е било просто невероятна случайност. Пробата от пермафроста е събрана от 3,5 метра под земята при река Алазея в Северен Сибир. Тя съдържа богата на лед глинеста почва от късния плейстоцен - радиовъглеродното датиране потвърждава, че образецът е на около 24 000 години.

Изследователите поддържат култури от тази проба, която съдържа редица организми - включително редица живи ротифери. Докато са в лабораторията, тези малки същества се размножават чрез партеногенеза - тоест безполово клониране, единственият начин, по който ротификаторите могат да се размножават.

Тяхното присъствие в замръзналата проба - за да се различи от замърсявания - е потвърдено чрез търсене на генетичен материал във вечната замръзналост и сравняване на древните ротифери със съвременните видове.

След това изследователският екип избира на случаен принцип 144 екземпляра от съживения щам и ги замразява отново при температура от -15 градуса по Целзий за период от една седмица. Оцелелите са сравнени със замръзналите и съживени членове на съвременни сладководни ротифери. Впечатляващо е, че древните ротифери не изглеждат значително по-устойчиви на замръзналите съвременните ротифери.

Анализът на екипа предполага, че ако процесът на замразяване е относително бавен, клетките на ротиферите могат да оцелеят при образуването на ледени кристали с минимални щети, което им позволява да оцелеят - въпреки че как могат да оцелеят десетки хиляди години, все още не е известно.

Екипът се надява да проведе допълнителни изследвания на процеса с надеждата да идентифицира механизма. Тогава това би могло - с много голямо може би - да помогне да се идентифицира начин за защита на клетките на по-сложни организми, коментират изследователите.

"Многоклетъчен организъм, замразен и съхраняван така в продължение на хиляди години и след това - върнат към живот - е мечта на много писатели-фантасти", коментира Малавин.

"Разбира се, колкото по-сложен е организмът, толкова по-сложно е да го запазим жив замръзнал и за бозайниците в момента това е невъзможно. И все пак напредъкът от едноклетъчен организъм към организъм с черва и мозък, макар и микроскопичен, е голяма крачка напред".

Справка: A living bdelloid rotifer from 24,000-year-old Arctic permafrost
Lyubov Shmakova, Stas Malavin, Nataliia Iakovenko, Daniel Shain, Michael Plewka, Elizaveta Rivkina et al.
Current Biology, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.04.077

Източник: These Tiny Creatures Were Revived After 24,000 Years Frozen in The Siberian Permafrost
MICHELLE STARR, Sciencealert

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини