От х:

Днес в x:

22 °C

„Престъплението на века“ на HBO разследва индустрия за милиарди долари

  „Престъплението на века“ - документален филм в две части, оригинална продукция на HBO, търси доказателства за връзката между фармацевтичните компании, политическия елит и правителствата, които да докажат целенасоченото стимулиране на употребата на синтетични опиоиди*.

  Режисиран от носителят на Emmy® и Оскар® Алекс Гибни („Създателката: За кръв в Силициевата долина“ на HBO и „Going Clear: Scientology & the Prison of Belief“) и в сътрудничество с The Washington Post, „Престъплението на века“ е изгарящ обвинителен акт към големите фармацевтични компании и политическите оперативни и правителствени разпоредби, които позволяват свръхпроизводство, безразсъдно разпространение и злоупотреба със синтетични опиоиди. И двете части на разследващия документален филм на HBO вече са достъпни в стрийминг платформата HBO GO.

  Филмът изследва произхода, мащаба и последиците от една от най-опустошителните трагедии в общественото здраве на нашето време, разкривайки, че фармацевтичната опиатна епидемия в Америка не е криза на общественото здраве, появила се от нищото. Само от началото на века има половин милион смъртни случая от свръхдози с легално предписани опиоиди.
  С помощта на доверени източници, вътрешни лица, новоизтекли документи, ексклузивни интервюта и достъп до разследвания и с участието на експерти от медицински специалисти, журналисти, бивши и настоящи държавни агенти, адвокати и търговски представители на фармацевтични продукти, както и отрезвяващи свидетелства от жертви на опиатна зависимост, филмът на Гибни и HBO поставя въпроса, че фармацевтичните компании всъщност са до голяма степен отговорни за развитието на самата криза, от която печелят, в размер на милиарди долари ... и стотици хиляди животи.
   
  Част първа от документалния филм се фокусира върху това как компанията Purdue Pharma е работила в тясно сътрудничество с Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), за да може високодоходното им обезболяващо да получи одобрение за по-широко използване. В кампанията има подчертаване на неговата безопасност без достатъчно доказателства и провеждане на масова комуникация за предефиниране на болката и как да я лекуваме. Когато правителствените регулатори и служителите на Министерството на правосъдието се опитват да прекратят неправомерните действия, Purdue Pharma и огромни дистрибутори на опиатни лекарства като Cardinal-Health, покриват случаи с негативни резултати, скривайки детайлните отчети за пост ефектите. Десетки хиляди хора се поддават на опиатна зависимост, изградена от легалния бизнеса с опиати, това се превръща в престъплението на века, а пазарът, който ОксиКонтин (OxyContin) отваря, проправи пътя за още по-смъртоносни лекарства с рецепта.

  Първата част на „Престъплението на века“  представя Патрик Раддън Кийф; опиоидния специалист д-р Андрю Колодни; Марк Рос  - бивш търговски представител на Purdue; д-р Ан Лембке  - специалист по пристрастяване в Станфорд; д-р Лин Уебстър  - основател на клиника; Рой Босли, чиято съпруга почива от предозиране с опиоиди; Бари Майер  - автор и репортер на NY Times; д-р Арт Ван Зи - лекар; Пол Пелетие  - бивш служител на Министерството на правосъдието в Щатите и Жил Сартин – спешен медик.
                 
  Част втора от „Престъплението на века“ осветява масовия маркетинг на синтетичния опиоид фентанил (обезболяващ и наркотичен аналгетик, заместващ хероина) и изследва връзките между производителите на лекарства и правителствената политика. Докато тихата опиатна епидемия в Америка убива 40 души на ден, Insys Therapeutics, нов производител на опиоиди на база фентанил, продължи да подкупва лекарите, за да ги предписват. Представя се схема за измама на застрахователните компании, измамни маркетингови тактики и законодатели, които работят за подкопаване на правоприлагащите органи и затварят очите си за последиците от сложната мрежа, която доставя милиарди опиоиди хапчета из страната.

  С преплитане на истории за лични трагедии на оцелели и членове на семейства на жертви на опиоиди с хронологията на корпоративната алчност и злоупотреби, част втора от „Престъплението на века“ включва разкрития от бившия агент на Администрация за борба с наркотиците на Съединените щати (DEA) Джо Ранацизи; бившият адвокат на DEA Джонатан Новак; Репортерите на Washington Post Сари Хорвиц, Скот Хигам и Лени Бърнстейн; помощник на американските адвокати в Масачузетс Дейвид Лазарус, Натаниел Йегър и Фред Уишак; специален агент по разследванията на националната сигурност Ед Бърн; постоянен агент, отговарящ за офиса Lubbock на DEA Уил Кимбъл; бивш вице президент по продажбите в Insys Алек Бурлаков; бивш регионален мениджър продажби на Insys Сънрайс Лий; и дилърът на фентанил Калеб Лание. Техните истории формират по-голямата картина за шокираща корупция.
   
  Предлагайки изключителен достъп до ексклузивни видеоклипове, свидетели и следователи, „Престъплението на века“ включва невиждани фирмени видеоклипове от Purdue Pharma и Insys Therapeutics, интервюта с бивши вътрешни лица и служители на DEA, включително Джо Ранацизи, който е водил големи разследвания на сложни фармацевтични мрежи, както и ексклузивни интервюта с бивши търговски представители във фармацията, които обсъждат подробно неетичните и незаконни практики на подкупване на лекари и насърчаването им да предписват високи дози опиоиди.  В двете части са представени и изтекли документи на Министерството на правосъдието, показващи подробни твърдения за измами, конспирации и злоупотреби от Purdue, включително неправилни контакти с медицински служител на FDA (по-късно нает от Purdue), който е бил част от процеса на одобрение от FDA за OxyContin.
  Филмът дава и достъп до наградените журналисти на The Washington Post и техните разследващи репортажи за произхода и еволюцията на опиоидната криза, които разкриват изумителни данни, като например факта, че над 100 милиарда дози оксикодон и хидрокодон са доставени в Щатите  от 2006 г. до 2014 г.
   
  „Престъплението на века“ е продукция на HBO Documentary Films и Jigsaw Production съвместно с The Washington Post и Storied Media Group, по сценарий и режисура на Алекс Гибни. Продуценти са Алекс Гибни, Сара Дауланд и Светлана Зил. Изпълнителни продуценти са Стейси Офман, Ричард Перело, Тод Хофман и Аарон Фишман. А от страна на HBO - старши продуцент, Тина Нгуен и изпълнителни продуценти, Нанси Абрахам и Лиза Хелър.

  * Опиоидите са лекарствени вещества, предписвани от лекар и предвидени да се използват за кратък период от време като средство за лечение или облекчаване на симптоми. Употребата им в почти всички случаи се назначава от специалист, за точно определен период от време и строга схема за прием. Предписват се в случаи, в които обикновените обезболяващи като аспирин, ибупрофен и парацетамол и др. нямат ефект. Групата на опиоидите включва полусинтетични и синтетични вещества, сходна по структура с опиатите – хероин, оксикодон, фентанил, мепиридин (демерол) и др. Опиоидите преминават през същия метаболизъм в човешкото тяло, както и опиатите, но се различават по тяхната скорост на абсорбция и разтворимост в мастните тъкани. Опиатите  и опиоидите имитират действието на обезболяващите химични вещества, които се произвеждат естествено в човешкия мозък – ендорфините. Източник: www.drugsinfo-bg.org

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
  16 юни 2021
  Последни новини