От х:

Днес в x:

Хамилтън спечели с лекота в Португалия

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели втората си победа за сезона във Формула 1, след като направи състезание по учебник в Гран при на Португалия. Световният шампион завърши с 29.148 секунди пред съперника си за титлата Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул).

Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) направи прекрасен старт и защити умело първото си място в началните два завоя, оставяйки Хамилтън и Ферстапен зад себе си. Кими Райконен обаче заличи усилията на финландеца с катастрофа и въпреки че спирачките на болида на Мерцедес бяха пренатоварени, Ботас се доказа и на рестарта. Той поведе пред Ферстапен, който пък от своя страна грабна ранен шанс срещу Хамилтън с агресивна маневра в първия завой.

Нидерландският пилот на Ред Бул опита атака и за първото място, но допусна грешка в 14-ия завой на 11-ата обиколка, а Хамилтън се възползва с изпреварване на основната права. Така британецът набра инерция, записа най-добро време в състезанието и в 20-ата обиколка атакува съотборника си. Той мина от външната страна в първия завой и въпреки че Ботас го блокира в началото, изпреварването бе неизбежно. Така Хамилтън оглави класирането малко преди изминаването на третина от състезанието.

Хамилтън в крайна сметка спечели комфортно, а неговият съотборник Ботас загуби втората позиция в питлейна. Спиране от 3.3 секунди в 37-та обиколка изкара финландеца малко пред Ферстапен и новите гуми не удържаха светкавичната атака на пилота на Ред Бул в завой номер 5.

Така, имайки огромна преднина на третото място срещу Чеко Перес (Мексико, Ред Бул), целта на Ботас до края бе най-добрата обиколка и допълнителната точка. Той я направи в предпоследната с 1:19.865 минути, но Ферстапен записа 1:19.849 с карирания флаг и постави ново рекордно време. Секунди по-късно обаче то бе анулирано от рейс-контрола заради излизане извън пистата и бонус точката остана за финландеца от Мерцедес.

Хамилтън е лидер в класирането преди Гран при на Испания със сбор от 69 точки и осем повече от Ферстапен. Ботас е трети с 43 точки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини