От х:

Днес в x:

ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

Европейският съюз няма да използва възможността да поръча още 300 милиона дози от ваксините на "Астра Зенека" (AstraZeneca) и "Янсен" (поделението на Johnson & Johnson), съобщи "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен служител на ЕС.

След седмица пауза в сряда няколко страни от ЕС обявиха, че са готови да започнат инжектирането с еднократната ваксина на J&J и да ускорят кампанията, след като лекарственият регулатор на съюза я подкрепи с предупреждение да се внимава след няколко изключително редки случая на кръвни съсиреци в САЩ (сред 8 милиона поставени дози).

Само че производителят на четвъртата одобрена ваксина за ЕС предупреди за проблеми с доставките в началото и до сряда в 30-те държави от Европейската икономическа зона бяха пристигнали едва 320 000 дози (две трети от тях - в Нидерландия и Полша). В следващите 9 седмици броят им би трябвало да достигне 55 милиона дози и от J&J засега не казват кога и дали ще достави обещаното.

Заводът в Балтимор, на който разчиташе да увеличи производството, се оказа в сряда с толкова проблеми - включително санитарни и процедурни - че за отстраняване на установеното от американския регулатор FDA вероятно ще са нужни месеци. Работи предприятието в Лейден, Нидерландия, но вчера Johnson & Johnson заяви за пореден път, че продължава да работи по изграждането на глобална верига за доставки, в която 10 обекта ще бъдат включени в производството на COVID ваксина.

"Спутник V" е одобрена в 57 държави и цената ѝ е силно конкурентна - 7 долара за доза, колкото се твърди, че е цената и за Johnson & Johnson (тя се поставя с една доза). Но има много въпросителни около капацитета на Русия да произвежда милиони бройки всеки месец. В момента повечето производство е на място в страни, които имат такива обекти, като се съобщава, че Южна Корея изнася част от своите руски ваксини за Русия. Одобряването от Европеската агенция по лекарствата (ЕМА) може да дойде след месеци - твърде късно за набиращата скорост кампания за ваксиниране на европейците.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини