От х:

Днес в x:

ЦИК обяви мандатите за 9 МИР, Максим Генчев от „Изправи се.Мутри вън” става депутат с 778 гласа

Централната избирателна комисия обяви мандатите за Девети кърджалийски избирателен район.Изненадващо те се разпределят така :ДПС-3;ГЕРБ-1 и „Изправи се.Мутри вън”-1.За пореден път методът Хейр –Ниймаер поднесе изненада.

Максим Генчев от „Изправи се! Мутри вън!“ влиза в парламента от Кърджали. Това обяви окончателно Централната избирателна комисия на заседанието си през нощта.
Преразпределението на мандатите по метода на Хеър-Ниймайер доведе до неочакваната развръзка.
Освен Максим Генчев от „Изправи се! Мутри вън!“, в парламента от Девети многомандатен избирателен район влизат Мустафа Карадайъ, Мукаддес Налбант и Байрам Байрам от ДПС и Цвета Караянчева от ГЕРБ.
За формацията на Мая Манолова в област Кърджали на 4 април са гласували 778 души, която прави 1.10% като изборен резултат. Водачът на листата Максим Колев Генчев е режисьор и актьор и живее в София.

За пореден път методът на изчисление на мандатите Хейър-Ниймаер вкарва външен човек за Кърджали в Народното събрание.В 44 парламент с остатък влезе представителят на БСП Александър Симов.

 Докато течеше сагата по изчисляването на мандатите, в Кърджали се коментираше,че метода Хейр-Ниймаер е неизгоден за кърджалийци.Те предпочитат местни хора да ги представляват в парламента.

Методът Хейр-Ниймаер по принцип облагодетелства малките партии.В този случай той се оказа полезен на формациите, родили се по време на протеста срещу статуквото.Именно извънсистемните партии получиха шанс.

 Използваният дълго време метод Донт даваше преимущество на големите системни партии.Това водеше до там,че в Девети кърджалийски многомандатен район доминираше тотално ДПС.Това също не се харесваше на част от избирателите.

 Явно и двата метода са несъвършени.Явно и от двата метода има неудовлетворени.Защото в Кърджалийско предизборната кампания бе подобна на тази за местните избори.Хората искаха ясни и конкретни ангажименти,свързани с належащите им нужди.Те искат познати лица,лица от региона.Които да застанат с лице пред тях и да носят отговорност за обещанията си.Обикновено обаче,тези народни представители които влизат с остатък по метода Хейър-Ниймаер и не са от региона, си служат с пожелания.Така Максим Генчев видя Мая Манолова като премиер на страната.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини