От х:

Днес в x:

14 °C

Най-добрият режисьор сред футболните съдии и най-добрият футболен съдия сред театралните режисьори празнува 70-и рожден ден

Театрали, читалищни и футболни дейци, много първомайци днес поздравяват Спас Янков за неговия 70-и рожден ден.

Той е роден в град Първомай на 6 април 1951 година. Може би не са мнозина тези, които помнят младият възпитател в общежитието за виетнамци, но Спас започват точно оттам трудовия си път през 1974 г.

С читалищния живот се свързва през 1975 г. когато става секрертар в ОНЧ „Ленин”, гр. Първомай – днешното „Св.св. Кирил и Методий“. Оттогава заживява и своя нов живот – на сцена. Първата му роля е  в пиесата „Щастие” от Орлин Василев, където е ремсист заедно с приятелите си  Пламен Кръстев и Гроздан Славов, режисиран от Иван Кушалиев. През годините е изиграл много роли като Владимир в „Големанов”, доцентът в „Когато чайките спят”, Данко Хаирсъзина в „Господин Балкнаски”. Публиката често го помни с малките му роли и весели реплики. Освен това е участвал в много рецитали по различни поводи и чествания. От 1995 година е бил ръководител на театралния състав на читалището в квартал Дебър, а от 2001 в продължение на 16 години е ръководител на Младежкият театрален състав при СУ „Проф. Д-р Асен Златаров”, с който има завоювани много награди.

Спас Янков е тясно свързан и със спорта в град Първомай. В продължение на 20 години е бил футболен съдия и в ръководството на футболния клуб в Първомай. Изключително емоционален при гледането на мачове.

Накратко Спас Янков е най-добрият режисьор сред футболните съдии и най-добрият футболен съдия сред театралните режисьори.

Женен с две дъщери и двама внука...

И с много приятели:

Атанас Велчев- актьор от театралния състав „Димитър Делчев“: Помня го още от времето като бях малък и  го гледах да играе най-вече в епизодични роли, но го познавам най-вече като режисьор.

Истинските ми спомени са от ученическите години – когато правех първите стъпки на „голяма“ сцена под негова режисура. Спас веднага прави впечатление на  енергичен човек, жизнерадостен, обича да работи с хора, комуникатитвен, майтапчия. Винаги подхожда към ситуацията откъм нейната позитивна и весела страна. През годините тези впечатления са се затвърждавали.

Той откри у мен, а и у много хора, любовта към театъра и желанието за изява на сцена.

Илия Ганчев – футболен деец: За Спас Янков може да се разказват забележителни истории. Помня веднъж бяхме съдии заедно с Шанко Бонев на мач в село Кръстевич. Домакините дойдоха, почерпиха ни с по една кòла и ни казаха да изчакаме защото имали да уреждат сметки с гостите. Така и направихме, след ръкопашния бой футболната среща мина спокойно, а накрая двата отбора приятелски се събраха на банкет, на който ни поканиха. След това Спас разказваше тази случка навсякъде с толкова много хумор, че се превърна в екзотична история. Той е интересен и като футболен зрител. Не веднъж се е случвало публиката да му обръща внимание повече на него отколкото на случващото се на терена.

Пожелавам му да е жив и здрав и все така да е артистичен във всички свои изяви и да не губи чувството си за хумор, защото това го прави уважаван човек.  Трябва да се отдели специална страница в книгата за първомайските зевзеци за него. Спас е възрожденска личност.

Петър Тенев – читалищен деец: Със Спас и с Кичка имам спомен от дете, те винаги са били двамата. Били сме заедно и в гимназията, когато бях учител. Професионално и в личен план сме си приятели, помагали сме си. Познавам го като весел човек, с добро настроение и позитивна енергия. Той си остана такъв и до ден днешен.. Пожелавам му да е жив и здрав и да вървят нещата в семейството и в читалището, да отбележи 100-годишнината заедно с нас и го поздравявам с любимата му песен, която ме кара често да му свиря: „..Години минаха, не бях се вглеждал кога косите ми са побелели. Недей отивай младост моя, не ме оставяйте, любов, приятели.“

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини