От х:

Днес в x:

Оптична илюзия разкри как виждат пациентите с депресия

При пациенти с клинична депресия зрителното възприятие за света се променя, установиха учени от Финландия.

За да открият тази промяна, те провели тестове с известна оптична илюзия с едни и същи квадрати или райета са поставени на различни фонове. На тъмен фон квадратът или райето изглеждат по-светли, а на светъл фон - по-тъмни, въпреки че в действителност са еднакви.

Илюзията е тествана при 111 пациенти с клинична депресия, биполярно разстройство и гранично разстройство на личността. Резултатите са сравнени с тези на контролна група от 29 души.

Оказа се, че двете групи възприемат оптичната илюзия по различен начин. Те оценяват яркостта на графиките приблизително еднакво, но възприемането на контраста е различно.

Мозъкът на здрави хора и пациенти без депресия изкуствено потиска контраста в теста с около 20%, докато при тези с депресия - само с 5%. Учените не са открили връзка с възрастта, пола или лекарствата.

Учените предполагат, че пациентите с депресия виждат света с по-голям контраст поради намаляване на сигналите на ретината или кората в мозъка. Това се случва при различни видове депресия и частично се нормализира след ремисия, според проучване, публикувано в Journal of Psychiatry and Neuroscience.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини