От х:

Днес в x:

Замърсяване с микрочастици в три четвърти от страните

Три четвърти от страните са претърпели прекомерно замърсяване с микрочастици през 2020 г., отговорно за много преждевременни смъртни случаи, въпреки значителен спад в замърсяващите дейности заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Общо 84% от страните са наблюдавали намаляване на нивата на замърсяване на въздуха с фини частици PM 2,5 (с диаметър под 2,5 микрона) според доклад, съставен от изследователския отдел на швейцарската компания IQAir и "Грийнпийс", базиран върху данни от наземни наблюдателни станции.

От 106-те държави обаче, за които са налични данни, само 24 отговарят на стандартите на Световната здравна организация (СЗО) за нивата на тези частици, чийто диаметър се равнява на една трета от човешки косъм. Малкият размер позволява на частиците да проникват в кръвоносната система през белите дробове, което води до астма, рак на белия дроб или сърдечносъдови заболявания.

По-голямата част от седемте милиона преждевременни смъртни случаи в света, приписвани от СЗО на замърсяването на въздуха, са причинени от частици PM 2,5, идващи от пясъчни бури, горски пожари, земеделие, промишленост и изгаряне на изкопаеми горива.

"Много региони по света преживяха безпрецедентни, но временни подобрения в качеството на въздуха си през 2020 г., тъй като ограниченията, дължащи се на Ковид-19, доведоха до рязък спад в потреблението на изкопаеми горива", отбелязва Лори Миливирта от Центъра за изследвания на енергията и въздуха (CREA), в сътрудничество с който е изготвен докладът.

Според анализаторите този спад е позволил "да се предотвратят десетки хиляди смъртни случаи" в света.

Проучвания също така допускат, че излагането на замърсен въздух увеличава уязвимостта към Ковид-19 и вероятно благоприятства циркулацията на вируса.

Подобрението на качеството на въздуха през 2020 г. беше отчетено в многобройни регионални проучвания. Същевременно беше наблюдавано и покачване на замърсяването с премахването или облекчаването на ограниченията.

Както и в предходните години, през 2020 г. Южна и Източна Азия са най-засегнатите от частици PM 2,5 региони. В Бангладеш, Индия и Пакистан се намират 42 от 50-те най-замърсени градове в света, и 49 от 50, ако се добави Китай, където 86 процента от градските измервания отчитат общо подобрение.

Както и през 2019 г., така и през 2020 г., най-замърсената столица е Делхи. Следват Дака, Улан Батор, Кабул и Доха. Исламабад е на 11-о място, Пекин - на 15-о.

Най-слабо засегнатите столици са Стокхолм, Хелзинки и Уелингтън.

Рядко изключение от глобалния спад правят САЩ, където е отчетено средно 6,7% увеличение на замърсяването с PM 2,5, което се дължи на мегапожарите, бушували в северозападната част на страната. В резултат 38% от анализираните американски градове не са отговаряли на стандартите на СЗО през 2020 г., в сравнение с 21% през 2019 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини